Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

"Вона мала дві любові: любов до мистецтва і любов до рідної землі"
Понеділок, 03 жовтня 2022, 11:26

«…Коли її випала доля народитися,геній Музики опустився на її білу колиску…»

Карлотта Вентурі

30 вересня о 15.00 год. у відділі мистецької літератури відбувся вечір «Вона мала дві любові: любов до мистецтва і любов до рідної землі» до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. Вступне слово розпочала Надія Письменна, завідувач відділу мистецької літератури, зробивши акцент на книжково-ілюстративну виставку «Шлях трояндами стелився…». Окрема увага була зосереджена на таких виданнях:

- Соломія Крушельницька. Міста і слава. – Львів: Апріорі, 2009;

- Оперний світ Соломії Крушельницької: путівник по операх з репертуару співачки/ Муз.-мемор. Музей С. Крушельницької у Львові; упоряд. М. Зубеляк, передм. О. Козаренка. – Львів: Апріорі, 2018;

- Соломія Крушельницька та українська духовність: збірник статей / Редактори-упорядники: Олег Смоляк, Павло Смоляк.

– Тернопіль: Видавництво Астон, 2012; - Соломія Крушельницька. Хроніка 1893-1920 рр. / Муз.-мемор. Музей С. Крушельницької у Львові; автор-упоряд. Д. Білавич. – Львів: Растр – 7, 2019;

- Коляда І. Соломія Крушельницька / Ігор Коляда; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова.

– Харків: Фоліо, 2020. – серія «Знамениті українці»;

- Соломія Крушельницька. Шляхами тріумфів: статті та матеріали. – Тернопіль: Джура, 2008; - та інші.

Ведуча – Наталія Миронюк, журналістка, продовжила вечір оголошуючи послідовно виступ всіх учасників, згідно програми. Також представила глядачам книгу Марії Галій «Нестор Горницький: життєвий та творчий шлях, педагогічна та організаційна діяльність», видавництва Ліга Прес, 2017 року.

Нестор Модестович Горницький займає особливе місце в українській музичній культурі не тільки Львівщини, але і на інших теренах.

Справді, безмежною є широчінь інтересів Горницького: оперний та оперетковий співак, диригент, драматичний актор, контрабасист, викладач контрабасу та вокалу. Він автор фундаментальної праці «Фізіологія голосу», яка досі не опублікована і над якою працював довгі роки у співпраці з лікарями для того, щоб найдосконаліше передати свій великий досвід і знання у роботі з голосом. Саме Нестор Модестович Горницький виховав цілу плеяду співаків, серед яких є Соломія Крушельницька (оперна співачка), Марія Галій-Моравська (заслужена артиска України, доцент ЛНМА ім. Миколи Лисенка) та інші.

Мар’яна Зубеляк, старший науковий співробітник музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, розкрила тему про Соломію Крушельницьку - «Українка світової слави».

Відомий італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі так визначив місце Соломії Крушельницької в історії світового оперного мистецтва: «У перші десятиріччя XX століття на оперних сценах світу царювали чотири особи чоловічої статі – Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їх висот і стати врівень з ними. Нею була Соломія Крушельницька. Однак у порівнянні зі своїми уславленими колегами вона виявилася набагато вищою як особистість, інколи загадковіша, майже завжди багатогранніша та більш цілеспрямована – троїста і єдина особистість актриси-співачки-музиканта».

У репертуарі співачки – понад 50 опер композиторів різних епох, стилів, напрямів. С. Крушельницька виступала у найпрестижніших театрах, концертних залах світу із такими прославленими співаками, як: О. Мишуга, А. Дідур, Я. Решке, М. Баттістіні, Е. Карузо, Тітта Руффо. Видатні диригенти А. Тосканіні, Л. Муньйоне, К. Кампаніні із захопленням співпрацювали з нею.

Далі прозвучала музична частина вечора, у якій взяли участь вихованці та студенти класу Марії Галій-Моравської, заслуженої артистки України, доцента ЛНМА ім. Миколи Лисенка, концертмейстерка – Оксана Древіцька, лауреатка міжнародного конкурсу, викладач ЛНМА ім. Миколи Лисенка у яких прозвучали арії з опер та українські народні пісні з репертуару С. Крушельницької.

Завершився вечір гучними аплодисментами.