Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

У ПЕРЕДЧУТТІ СЕЗОНУ МАНДРІВ
Четвер, 09 лютого 2023, 14:18

8 лютого у відділі абонемента бібліотеки зібралися любителі мандрів, об’єднання різних туристичних товариств – "Росинка", "Гороходи", "Мандрівники", "Жарт". Прикметно, що захід відбувся в День народження всесвітньо відомого мандрівника та письменника Жюля Верна.

Це була перша зустріч у рамках циклу зустрічей про туристично-історично-краєзнавчі походи "Наші мандри".

Іван СВАРНИК поділився спогадами про нині покійного історика-архівіста Ореста Мацюка (1932-1999), із яким йому випало працювати разом протягом кількох десятиліть. «Коли Орест став директором архіву, - згадує І. Сварник, - я кілька років був його заступником». Як учений О. Мацюк став відомим завдяки дослідженням історії паперу й давніх папірень на теренах України. Також досліджував книгодрукування, зокрема цікавився дофедоровським книговиданням. У другій пол. 70-х років його зацікавили пам’ятки оборонного мистецтва, і до кінця життя (помер він несподівано, маючи 67 років) він систематично працював над цією темою в архівах, бібліотеках, у польових умовах.

У 70-ті роки Орест був організатором щорічних річкових експедицій по Дністру, був капітаном річкового флоту й мав власний моторний човен. Експедиції мали комплексний характер. Учасники виявляли й обстежували пам’ятки історії та культури – давні замки, городища, церкви, монастирі, записували фольклор. Учасниками експедицій були люди різних професій: лікар О. Мацієвський, мистецтвознавець В. Вуйцик, етнограф О. Мишанич, художник М. Козурак, бібліотекар С. Костюк, фотограф В. Ольхом’як та ін. Експедиція вела журнал подорожі, Орест публікував своєрідні репортажі з подорожей у пресі, зокрема в «Нашій культурі» (Варшава). Численні світлини відклалися в особистому архіві вченого, який зберігається в Історичному архіві у Львові.

Згодом О. Мацюк здійснив низку експедицій (в т. ч. завдяки підтримці журналу «Пам’ятки України») для обстеження оборонних об’єктів у різних регіонах України, включно з Кримом. Частково ці матеріали увійшли до видання «Замки і фортеці Західної України. Мандрівки історичні», виданого «Центром Європи». Решта залишилася у згаданому особовому фонді історика.

«Особисто мені, - сказав І. Сварник, - випало брати участь у кількох Орестових подорожах – автомобільній по Серету, поїздках у Підгірці та Плісненько й виправі в Куликів. Там вдалося виявити залишки укріплень навколо старовинного костела і сліди феодального замочка по лівий бік від траси».

Культорганізатор молодіжного туризму дитячого табору "Росинка" Лука ПАВЛЮК проінформував учасників про подальші організаційні кроки туристської спільноти й запросив на майбутні зустрічі.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1843
mod_vvisit_counterYesterday3889
mod_vvisit_counterThis week5732
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month36171
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4273281

We have: 117 guests, 1 members online
Your IP: 18.191.132.194
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер