Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Музичний вечір «Уже літа, на білих конях пропливли…» до 75-річчя від дня народження українського композитора, поета Володимира Івасюка (1949-1979)
Понеділок, 04 березня 2024, 12:56

«Кожен мій твір… породжує у мені болісно-солодкий дрож,
який збагачує моє духовне життя. Без нього в душі була б цілковита порожнеча.
Той дрож робить серце здатним чинити на світі добро»

Володимир ІВАСЮК

1 березня у відділі мистецької літератури відбувся музичний вечір «Уже літа, на білих конях пропливли…» до 75-річчя від дня народження українського композитора, поета Володимира Івасюка (1949-1979).

Розпочала вечір завідувач відділу Надія Письменна. Життя Володимира Івасюка, одного з творців української естрадної музики, було коротким і трагічним. Він прожив лишн 30 років, але за цей час встиг написати 107 пісень, 53 інструментальні твори, створити музику до кількох спектаклів. Він був скрипалем, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні, був і неординарним живописцем, фотографом та професійним медиком. Володимир Івасюк – митець, який надто любив Україну. Любив усе українське, творив талановитою рукою чудові пісні, які живуть донині. Пісня була його любов’ю, його життям. Українська пісня завжди була невід’ємною частиною світової культури, самобутньою і неподібною до жодної іншої, бо у всі часи живилася життєдайними силами фольклору, красою, яка відчувалася у кожній ноті й кожному акордові. Тому всі пісні В. Івасюка були і є близькими, зрозумілими, доступними людям. Їх навіть не перекладають, усюди виконують мовою оригіналу. Така велика популярність його пісень є однією з найкращих нагород, яка тільки може бути дарована композиторові. Його твори стали духовним здобутком виконавців, їх вносять до свого репертуару вокально-інструментальні ансамблі, окремі вокалісти, виникла навіть так звана «івасюкоманія», ноти його пісень є в чеських, словацьких, румунських, канадських, польських виданнях. Володимир Івасюк був глибоко освіченим музикантом, професіоналом у найвищому значенні цього слова, і насамперед вірним сином свого народу. Життя його стало легендою, ім’я – синонімом геніальної творчості, доля пісень – легкою і крилатою.

На книжково-ілюстративній виставці завідувач відділу Надія Письменна представила цікаві видання, які розкривають життєвий і творчий шлях митця.

Особливу увагу заслуговують:

Василишин О. Творча спадщина Володимира Івасюка [Текст] / О. Василишин. – Львів: Українська академія друкарства, 2007. – 270 с.

Він ще не все нам усім сказав. Львівська весна. Володимир Івасюк [Текст] : біліогр. покажчик / упоряд.: І. Лешнівська, Н. Письменна; ред. О. Букавіна; наук. ред. І. Лешнівська; ЛОУНБ. – Львів, 2021. – 64 с. – (Життя коротке, а мистецтво вічне);

Володимир Івасюк. Відлуння твоїх кроків… [Текст] : спогади, інтерв’ю, статті, документи про Володимира Івасюка. – Львів: УКРПОЛ, 2011. – 239 с.

Володимир Івасюк. Життя – як пісня. Спогади та есе [Текст] : літературно-публіцистичне видання / упор. П. Нечаєва. – Чернівці: Букрек, 2003. – 216 с.

Криса Л. Вернись із спогадів…[Текст]: фотоальбом / Л. Криса. – Львів: УКРПОЛ, 2018. – 336 с.

Нечаєва П. Наш камертон – Володимир Івасюк [Текст] : спогади / П. Нечаєва. – Чернівці: «Букрек», 2016. – 192 с.

Нечаєва П. Володимир Івасюк [Текст] / П. Нечаєва. – Харків: Фоліо, 2019. – 120 с.

Пушик С. Блискавиці б’ють у найвищі дерева [Текст] : повість, есеї / С. Пушик. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2011. – 268 с.

Філіпченко І. Володимир Івасюк: перлини духовності України [Текст] / І. Філіпенко. – Київ: Смолоскип, 2011. – 104 с.

Та ін.

Учасники заходу мали можливість переглянути документальний фільм «Володимир Івасюк. Життя моє – обірвана струна» (режисер Сергій Сотниченко) та заспівати композицію «Пісня буде поміж нас» (слова і музика Володимира Івасюка).

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday278
mod_vvisit_counterYesterday2658
mod_vvisit_counterThis week6825
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month37264
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4274374

We have: 4 guests online
Your IP: 3.145.52.86
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 30, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер