Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«ГАЛИЦЬКА БРАМА» - ЧАСОПИС КРАЄЗНАВЦІВ
Вівторок, 26 березня 2024, 11:50

25 березня в головній залі бібліотеки відбулася розмова – бо до неї активно долучилися присутні – про часопис «Галицька брама», який виходив у Львові протягом 1994-2017 рр. Ініціатором цього видання став львівський інтелектуал Сергій Фрухт, про якого мало що відомо. Хоча 2017 вийшов спецвипуск часопису «Пам’яті видавця». Єдиний, хто про нього писав – письменник Ю. Винничук. Він згадує, що з Небораком заходив у літстудію в РОКС-і, яку вів російськомовний філософ Сергій Фрухт. В добу національного відродження він перейшов на українську мову й зайнявся видавничою справою. 1994 заснував видавництво «Центр Європи», що спеціалізувалося на туристичних путівниках, картосхемах, врешті почало видавати львовознавчу літературу: «Хроніку міста Львова» Д. Зубрицького, «Потрійний Львів» В. Зіморовича, збірник історико-краєзнавчих нарисів «Львівщина», путівник О. Мацюка «Замки і фортеці Західної України», фундаментальну монографію «Архітектура Львова. Час і стилі».

Навколо ідеї видання краєзнавчого часопису згуртувалася цікава група – мистецтвознавці І. Сьомочків і Ю. Бірюльов, бібліофіл О. Шишка, музейник Б. Мельник, археолог І. Свєшніков, краєзнавиця І. Котлобулатова та ін. 1996 для видання була створена редакційна рада з авторитетних учених – Я. Ісаєвича, О. Мацюка, І. Могитича, А. Рудницького. Згодом додалася Л. Крушельницька. З 1994 р. газета, що призначалася для найширших мас галичан, виходила раз на місяць. А вже 1995 почали практикувати спарені номери, далі – квартальні. Часопис виходив до 2016 р., коли помер С. Фрухт. Серед авторів – відомі науковці П. Жолтовський, В. Вуйцик, Я. Ісаєвич, Б. Возницький, О. Мацюк, Д. Шелест, А. Огорчак, А. Рудницький, М. Рожко. Часто публікувалися реставратори – В. Швець, А. Дорош, О. Бойко, С. Малець, В. Слободян. З часом почали формуватися номери, присвячені окремим містам і селам – Підгайцям, Олеську, Жовкві, Миколаєву, Стремільчу та ін.. Звісно, особлива увага присвячувалася Львову, його пам’яткам і діячам. А також націям «Вірмени у Львові», «Євреї», «Італійці», «Поляки». Окремі числа відведені королеві Данилові і його сину Левові, І. Трушеві, О. Новаківському, Г. Розенові, Б. Шульцові, А. Шептицькому, Б. Возницькому, І. Могитичеві.

На жаль, бібліотека не має комплекту часопису. Актуальним є створення бібліографічного покажчика «Галицька брама», який спростив би пошук цінних публікацій цього унікального видання.