Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Урок польської літератури в бібліотеці для учнів 9,11 класів Ліцею № 10 імені святої Марії Магдалини
Середа, 27 березня 2024, 10:24

26 березня у відділі літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) відбувся урок польської літератури в бібліотеці для учнів 9,11 класів Ліцею № 10 імені святої Марії Магдалини, присвячений 130-річному ювілею польського письменника Ярослава Леона Івашкевича (1894-1980), тісно пов’язаного з Україною. При фактичній відсутності вчительки польської літератури, яка в зв’язку з війною проводить он-лайн навчання учнів із сусідньої Польщі, ліцеїстам було корисно дізнатися про маловідомі сторінки життя і творчості письменника.

Разом із маґістром полоністики, бібліотекарем відділу Мирославою Кіт, розмовляли про дитячі роки письменника в селі Кальник на Київщині, його навчання у Варшаві, Єлисаветграді (теперішньому Кропивницькому), Києві, а також перебування і вчителювання Я. Івашкевича в різних маєтках України та Польщі. Згадали барвисту історію варшавської богеми, зокрема літературну групу «Скамандр» і мистецьку кав’ярню «Pod Picadorem».

Щоби наблизитися до постаті Ярослава Івашкевича та його часу, прослухали фрагмент радіо-передачі зі спогадами письменника і переглянули короткий фільм про його будинок у Ставиську, де зараз знаходиться Музей ім. Анни та Ярослава Івашкевичів, наповнений особливими речами та історіями.

Величезною приємністю було зустрітися із активними школярами ліцею, спільно відтворити цікаві моменти біографії і творчості Ярослава Івашкевича на тлі епохи.

Висловлюємо щиру подяку дирекції і вчителям ліцею за плідну співпрацю і сподіваємося на наступні зустрічі!