Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Музична година «І слово, і пісня, матусю, тобі!» до Дня матері
П'ятниця, 17 травня 2024, 18:31

15 травня у відділі мистецької літератури відбулась музична година «І слово, і пісня, матусю, тобі!» до Дня матері.

Розпочала вечір завідувач відділу Надія Письменна.

День матері – це одне з найзворушливіших свят, адже мама – найголовніша людина в житті кожного, яка завжди зрозуміє, пробачить і буде безумовно любити, незважаючи ні на що.

Історія свята не менш зворушлива, ніж сам день. 1908 року американка Анна Джервіс із Філадельфії запропонувала вшановувати матерів у пам’ять про свою маму, яка передчасно померла. Анна почала писати листи до держустанов і законодавчих органів, надсилала свою пропозицію видатним особам для того, щоб присвятити мамам один день на рік. У 1910 році штат Вірджинія зробив День матері офіційним святом, а згодом його почали відзначати і в інших штатах та країнах.

Відповідно до Указу Президента України від 1999 року в Україні свято відзначають у другу неділю травня.

Головна традиція свята – від щирого серця привітати маму. Подарувати квіти, листівки чи вірші та всіляко висловити повагу і любов до матері – за їхнє добро, світло, нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість. Ті, хто втратив маму рано, йдуть із квітами на їхні могили, щоб вшанувати пам’ять найдорожчої людини.

Присутні на заході мали можливість переглянути короткометражний фільм «День матері в Україні: історія свята» та послухати «Пісню про рушник» («Рідна мати моя») на слова Андрія Малишка (музика Платона Майбороди).