Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ВИДАТНІ УКРАЇНКИ
Вівторок, 16 липня 2024, 15:25

15 липня. в День державності, в головній читальній залі відбулася чергова лекція-бесіда про двох відомих жінок, які справили потужний вплив на формування української нації і її боротьбу за власну державу – про Лесю Українку (Ларису Косач-Квітку) й Олену Пчілку (Ольгу з Драгоманових Косач).

Про їхнє перебування у Львові 1891 й подальших років є нарис у книзі Г. Маценка «Славні гості Львова». 2 документи з того ж року включені в збірник «Історія Львова в документах і матеріалах». Перший з них – донесення директора поліції про приїзд Ольги Косач з донькою. Увагу поліції викликав факт, що Ольга Косач була рідною сестрою небезпечного російського революціонера Михайла Драгоманова й сама була відома своїми «крайніми українофільськими» поглядами й контактами з львівськими радикалами. Викликана до поліції, О. Косач повідомила, що везе до Відня на лікарську консультацію свою хвору доньку, а у Львові зупинилася лише для короткого відпочинку. Однак поліція вважала за необхідне попередити Відень про небезпечну гостю.

Другий документ – лист Лесі Українки братові про політичну ситуацію українського руху в Галичині, зокрема кризу «нової ери», започаткованої народовцями, й сподівання на перемогу молодих радикалів. Йшлося про Франка, Павлика й «Січ».

Олена Пчілка задовго до 1891 р. була постійною авторкою львівського народовського журналу «Зоря» (виходив 1880-1897), публікувала тут оповідання, новели, образки, переклад из англійської, французької, російської, біографічні замітки, вступи, автобіографію. Її донька дебютувала в «Зорі» 1884 віршем «Конвалія», згодом друкувала як власні вірші, так і переклад из російської (Мачтет), польської (Міцкевич), німецької (Гейне), англійської (Стюарт)

В «Зорі» часто публікувався й брат Лесі Михайло (переклади Короленка), сестра Ольга (переклади Тургенєва).

Під час відвідин Львова 1891 (двічі) й 1894 рр. мати з донькою зупинялись у готелі «Європейський» (пл. Міцкевича, 4) й «Центральний» (просп. Свободи-Дорошенка). Згодом вони зупинялись у Франків і Павлика. Зустрічалися з багатьма львів’янами. Сама Леся, пов’язавши своє життя з Климентом Квіткою, навіть збиралася оселитися у Львові.

Львів’яни повинні пишатися тим, що Олена Пчілка й Леся Українка часто відвідували наше місто, публікувалися у Львові, цінували Галичину й любили наше місто.