Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Постать генерала Мирона Тарнавського в історіографії Українських січових стрільців та Української Галицької армії
Неділя, 25 серпня 2024, 00:16

Організація української нації «Держава», Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Постать генерала Мирона Тарнавського в історіографії Українських січових стрільців та Української Галицької армії».

Вступне слово на круглому столі пошанування видатного військового діяча, українського полководця, командира Легіону УСС, головнокомандувача УГА генерала Мирона Тарнавського подав завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич. Він висловив такі світоглядні думки.

Наша мета – пошанувати славну постать української військової еліти в історії національно-визвольних змагань української нації – історії УСС і УГА генерала Мирона Тарнавського, зробити історичний огляд знакових вершин на шляху українського військового діяча, а також підняти питання про місце і роль української військової еліти в обороні і розбудові міцної нації і міцної національної держави у наш час, означити еліту як провідну національну верству, провідну силу, відповідальну за долю нашої нації. Присутність еліти надзвичайно важлива в усіх сферах національного буття. Сила військової еліти у її відповідному зв’язку з політичною елітою. У порозумінні національних еліт твориться могутня національна держава. Могутні світові держави мають потужні військові еліти і оборонно-промислові комплекси і відіграють відповідно визначальну роль у розвитку світової цивілізації. Тому українській державі потрібен привілейований стан правдивої військової еліти і її визначальний вплив на процеси державотворення. А суть традиції полягає в тому, що ми завжди звертаємо наші погляди до знакових імен національного минулого задля творення прийдешнього.

Наукові промови про шлях становлення і боротьби за українську самостійну державу знакового представника української військової еліти генерала Мирона Тарнавського у контексті історії Українських січових стрільців та Української Галицької армії виголосили кандидат історичних наук Олег Павлишин «Генерал Мирон Тарнавський на тлі історичної доби національно-визвольних змагань 1917–1921рр.»; відомий історик Іван Сварник «Військова історія Мирона Тарнавського в архівних документах і спогадах»; професор, завідувач кафедри давньої історії України Ольга Щодра «Постаті національно-визвольних змагань і національна освіта»; кандидат філософських наук Віктор Маринюк «Чого нас вчить національна історія?»

Українська нація ніколи в історії не була переможеною. Ніколи в українській історії не переставали народжуватися воїни і творитися національні військові еліти.

Участь в обговорені теми круглого столу, окрім уже згаданих учасників, брали доктор філософських наук Анатолій Карась; доктор габілітований, директор Південно-Східного інституту у Перемишлі Станіслав Стемпєнь; доктор мистецтвознавства Роман Одрехівський; доктор технічних наук Роман Базилевич; доктор фізико-математичних наук Іван Болеста; кандидат технічних наук Михайло Яворський; діячі освіти Ірина Даць, Галина Чубай, художник Ігор Колісник; громадські діячі Іван Вівчарівський, Зеновій Бермес, Михайло Соловій та інші.

Світлини Ігора Колісника

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday65
mod_vvisit_counterYesterday445
mod_vvisit_counterThis week65
mod_vvisit_counterLast week11718
mod_vvisit_counterThis month65
mod_vvisit_counterLast month47894
mod_vvisit_counterAll days4469633

We have: 12 guests online
Your IP: 3.137.173.172
Mozilla 5.0, 
Today: вер. 01, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер