Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«КАМЕРТОН УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: МИТЦІ ЗАХИЩАЮТЬ УКРАЇНУ»
Четвер, 22 серпня 2024, 12:46

21 серпня у відділі мистецької літератури відбулась година пам’яті «Камертон української нації: митці захищають Україну» до Дня незалежності України.

Мар’яна Особа, провідний бібліотекар відділу, представила користувачам книжково-ілюстративну виставку. Сьогодні Україна переживає часи, коли невпинно гортаються сторінки історії, у якій її народ хоробро виборює свої права на життя у вільній, незалежній, соборній державі. День Незалежності України – це історія сили й перемоги, відродження національної культури та історичної пам’яті, невтомна боротьба за свободу і європейський шлях розвитку. Сьогодні від кожного з нас залежить, якою бути нашій державі, як житимуть наступні покоління. Своїми вчинками ми пишемо історію України.

З початком повномасштабної війни росії проти України кожен українець зробив свій вибір, як допомагати. Чимало українців взяли до рук зброю. Серед них і культурні діячі – музиканти, актори, письменники, режисери, які ще кілька місяців тому збирали повні зали фанатів, влаштовували читання, презентували свої фільми, а тепер захищають нашу державу від російської армії, б’ються за кожен сантиметр нашої землі, надзусиллями виборюють право кожного з нас жити у самостійній демократичній державі за своїми законами і правилами.

Створений цикл документальних фільмів-новел «Культура vs війна», присвячених українським кінематографістам та митцям, що боронять Україну в лавах ЗСУ, де відображено кадри воєнного життя героїв, роздуми про власну трансформацію під час війни, переосмислення цінностей. Серед фільмів про війну, наприклад, «День незалежності» (режисер В. Тихий), серіал «Діти бомбосховищ» (режисер Ю. Улибін), «Війна очима тварин» (продюсер О. Кохан).

Кожен користувач мав можливість детальніше ознайомитися з видатними митцями, які зробили та роблять великий внесок у боротьбі за незалежність України. Серед них Олег Сенцов, Ярослав Пілунський, Ахтем Сеітаблаєв, Євген Тітаренко, Олег Шульга, Олександр Печериця, Євген Нищук, Павло Алдошин, Сергій Михальчук, Дмитро Коновалов та багато інших.

Згадувались кінематографісти, які воюють на фронті та нагороджені посмертно, зокрема Олег Бобало-Яремчук, Денис Бондарев, Віктор Онисько, Євген Світличний, Олександр Суворов, Олексій Хільський, Володимир Чорний. Ми не маємо морального права забувати тих, хто дає відсіч будь-яким намаганням знищити незалежність України, зруйнувати життя її вільних громадян. Сьогодні, коли українські захисники звільняють країну від загарбника, ми славимо і підтримуємо наше військо, мужність і жертовність якого – це велич української нації, щит її незалежності.

Учасники мали можливість переглянути український історичний фільм режисера Олеся Саніна «Довбуш», прем’єра якого відбулась до 32-ї річниці Незалежності нашої держави