Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ
Понеділок, 02 вересня 2024, 10:42

29 серпня у відділі мистецької літератури відбувся перегляд документального фільму «Володарі неба» до Дня пам’яті захисників України. Провідний бібліотекар відділу Мар’яна Особа розповіла про започаткування цього пам’ятного дня. І він не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році, саме з 29 серпня пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня став соняшник.

Документальнийго фільм «Володарі неба» (автор та режисер – Максим Хотіленко) створений за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, повітряних сил ЗСУ, родини Майба, авіації Галичини. Він розповідає про відвагу та самопожертву військових льотчиків, які захищають українське небо. За час повномасштабного вторгнення росія застосувала проти України понад десять тисяч ракет і безпілотників. Більшість з них були збиті Повітряними силами ЗСУ – героями, які з перших хвилин війни, попри перевагу окупантів у повітрі, обороняють українські мирні міста й села. Вадим Ворошилов, Ростислав Лазаренко, Дмитро Шкаревський та Ігор Кисельов – четвірка пілотів, на рахунку яких наразі понад 550 бойових вильотів і 650 знищених ворожих цілей. Саме їхні вражаючі історії увійшли в документальний проєкт.

На завершення прозвучала пісня Клавдії Дмитрів «Заплакало небо» у виконанні Мар’яни Яремчук:

Заплакало небо, заплакало синє,
Заплакало небо гіркими слізьми,
Кров скроплює землю і плач всюди лине,
За рідну Вкраїну лягають грудьми...

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday232
mod_vvisit_counterYesterday2759
mod_vvisit_counterThis week12285
mod_vvisit_counterLast week7333
mod_vvisit_counterThis month31627
mod_vvisit_counterLast month47894
mod_vvisit_counterAll days4501195

We have: 20 guests online
Your IP: 18.223.159.152
Mozilla 5.0, 
Today: вер. 27, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер