Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація книги Миколи Михайлика-Розмахайла «Від Трипілля до Беськіду»
Четвер, 05 травня 2016, 15:13

У Квітну неділю, 24 квітня, у читальному залі Львівської обласної універсальної бібліотеки відбулася презентація книги нашого читача Миколи Степановича Михайлика. Автор – дослідник-краєзнавець – так пояснив мету своєї багаторічної праці: «Внести свою лепту в параметри нашої глибокої давнини й історії, щоб вона змінила чужинницьку закомплексованість нашого суспільного буття на суспільну і соціальну свідомість».

Привітати автора прийшли численні гості: друзі з наукового середовища, чимала родина, вдячні односельчани. За бойківським звичаєм і на бажання автора захід відкрили молитвою «Отче наш» і плачем трембіти.

Про самовідданість автора та його книгу розповів редактор видавництва «Покрова» Володимир Громик.

Голова головної управи товариства «Бойківщина» Америки і Канади Ярослав Гаврич у вступному слові зазначив, що Микола Степанович за свою багаторічну сумлінну працю любовно, по крупинках – з архівів, документів, книжок, спогадів односельців – зібрав те, що не повинно загубитися ні у круговерті історичних подій, ні в потоці буднів. Результатом цих зусиль стала унікальна книжка «Від Трипілля до Беськіду…», в якій автор зумів зрозуміло і доступно відобразити через призму життя мешканців двох бойківських сіл – Бітлі і Нижнього – багатовікову минувшину рідної землі.

Як зазначив племінник Миколи Степановича, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Національного аграрного університету Василь Кузьович, книжка дає можливість поглянути на життя наших предків від сивої давнини і до сучасності.

Матеріали, зібрані у виданні, неупереджено дають відповідь на запитання недружніх чужинців про автохтонність славної української громади. Розповідають про головних творців історії двох бойківських сіл, а через них і всієї України, тих, хто впродовж віків і дотепер вкладали і вкладають свою працю і кошти для користи громади, мужньо боронили і боронять від нападників все українське.

За словами доцента Івано-Франківського Національного університету нафти і газу Романа Морошана, дослідник-краєзнавець зі сторінок своєї книги закликає через приклад наших предків бути господарями на своїй землі, дбати про її розквіт і добробут.

Нікого не залишило байдужим емоційне, тепле побажання творчої наснаги і написання книг з історії нашого краю кандидата технічних наук, доцента Іванни Іванівни Клюйник.

Від імені односельчан виступив Степан Іванович Дорош і подякував за корисну, своєчасну і дуже цікаву книгу.