Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація монографії Олега Полянського «Валентин Мороз»
П'ятниця, 09 листопада 2018, 15:05

8 листопада у великій читальній залі відбулася презентація монографії «Валентин Мороз» професора кафедри гуманітарних дисциплін Львівського державного університету фізичної культури, члена Національної спілки журналістів України Олега Полянського про відомого українського історика, знаного дисидента-шістдесятника, багаторічного в’язня радянського режиму.

Зі вступним словом звернувся директор бібліотеки Іван Сварник, який назвав Валентина Яковича живою легендою нашого часу, одним з найбільш впливових ідеологів українського національного руху. «Щоб боротись за Україну, треба збільшувати коло свідомих українців, – писав В. Мороз. – Найголовніше – не побоятися прийняти на себе жорстокого засуду злочинних винищувачів українського народу».

Олег Полянський розповів про життєвий шлях, громадсько-політичну та наукову діяльність В. Мороза. Письменник Петро Шкраб’юк розповів про дисидентську діяльність Валентина Яковича, а саме про стосунки Калинців, Горинів та інших дисидентів з В. Морозом, про їхню спільну протидію політиці русифікації українського народу.

Знаний історик та громадсько-політичний діяч Всеволод Іськів наголосив, що Валентин Мороз – найсамобутніший історик нашого часу, все своє життя присвятив Україні, незалежно від того, чи працював викладачем у радянському інституті, чи відбував ув’язнення в тюрмі, концтаборі, перебував в еміграції, чи викладав в навчальних закладах незалежної України.

Валентин Мороз поринув спогадами у своє дитинство, як захоплювався читанням книг у сільській бібліотеці, і найстрашнішим днем у його житті був день, коли на полиці не залишилось жодної непрочитаної книги. Він зазначив, що для нього велика честь, що вийшла монографія про нього, висловив щиру подяку всім, хто долучився до її видання.