Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Зустріч з Володимиром Яворівським
Середа, 06 березня 2019, 12:55

5 березня 2019 р. в бібліотеці відбулася небуденна подія. До нас завітав відомий український письменник, публіцист, політик Володимир Яворівський. Зустріч, спільно з бібліотекою, організувало ГО «Ділові жінки Львівщини». Зустріч відкрив директор бібліотеки Іван Сварник, який ознайомив присутніх з основними віхами життя і творчості письменника, підкреслив його велику роль у становленні української нації, формуванні нашої державності та структуруванні політичних сил. Зауважив також, що біографія гостя до певної міри пов’язана з нашим містом: свого часу молодий журналіст Яворівський працював на Львівському телебаченні, був сценаристом. У бібліотечних фондах є два десятки книг письменника.

Свою цікаву розповідь письменник присвятив кільком темам. Чи не основною була розповідь про участь у політичних процесах під час розпаду СРСР, зокрема в діяльності Верховної Ради СРСР. Там Яворівський входив до Міжрегіональної групи, яку очолював академік А. Сахаров. Разом із ним працювали львів’яни Роман Федорів, Віктор Сорочик, Ростислав Братунь. Колоритними були розмови й зустрічі з Б. Єльциним, який у той час символізував прогресивні зміни в державі й суспільстві. Цікавими особистими враженнями поділився письменник про чільних українських політиків: В. Ющенка, Л. Кравчука, Л. Лук’яненка, Ю. Тимошенко. На питання присутніх щодо майбутніх виборів досвідчений політик відповів, кого не слід підтримувати: колишніх регіоналів, які залишаються п’ятою колоною, актора-коміка, який не має власної думки й політичного досвіду. Добре відгукнувся гість про А. Гриценка, гірше – про П. Порошенка, якого давно знає.

Значну частину зустрічі письменник розповідав про свою творчість. Зокрема, про незавершений твір, присвячений Кобзареві, історичні романи про княгиню Ольгу, Івана Мазепу. З попереднього доробку високо оцінив «Автопортрет з уяви», «Вічні Кортеліси», а також «Марія з полином наприкінці століття». Письменник також відповів на численні питання присутніх, побажав усім українцям мудрості, терплячості й послідовності в будівництві нашої держави, а також підписав свої книги для читачів.