Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Мистецький вечір присвячений 140-річчю від дня народження композитора Станіслава Людкевича
П'ятниця, 05 квітня 2019, 11:14

27 березня у відділі мистецької літератури відбувся вечір «Талант Станіслава Людкевича – національний скарб» до 140-річчя від дня народження композитора.

Заслужена артистка України, доцент ЛНМА ім. М. Лисенка Марія Галій наголосила, що постать композитора неповторна своєю унікальною особистістю і посідає в національній духовній культурі виняткове місце. Життя і творчість С. Людкевича – приклад рідкісної цілеспрямованості, активного прагнення до здійснення передових ідеалів людства. Для всієї багатосторонньої діяльності композитора властиві цільність світогляду, позиція прогресивної людини, сформованої на взірцях передової національної думки.

Про життєвий та творчій шлях видатного композитора, музикознавця, фольклориста, педагога дізналися з виступу музикознавця, доцента ЛНМА ім. М. Лисенка Олександра Зелінського. Він у своїх спогадах наголосив, що впродовж багатьох десятків років композитор виступав як передовий митець, який вболівав за долю рідної культури, за утвердження духовного здоров’я української нації.

Своїми спогадами про незабутнього вчителя Станіслава Людкевича поділилася його учениця Олександра Панік. На уроках композиції С. Людкевич звертав увагу на змістовність музики, на оригінальність та природний розвиток тематичного матеріалу.

Новий збірник «Станіслав Людкевич. Вибрані твори: ансамблі для фортепіано» представила завідувач відділу мистецької літератури Надія Письменна. Це збірка ансамблів для фортепіано, до якої увійшли вперше перекладені для фортепіанного дуету на чотири руки вибрані авторські твори та обробки народних пісень корифея української музики С. Людкевича. У новому навчально-методичному посібнику вміщені коментарі, методичні рекомендації та додатки. У додатках є тексти використаних вокальних творів; словник іншомовних музичних творів, нотографія, бібліографія та іменний покажчик. Автор перекладів ансамблів для фортепіано та упорядник збірки, старший викладач кафедри музичного мистецтва ЛНУ ім. І. Франка Наталя Юзюк підкреслила, що молоді піаністи, граючи переклади музичних творів С. Людкевича, зуміють суттєво удосконалити свій виконавський рівень, розвинути індивідуальні вольові якості та риси артистизму.

Мистецький вечір завершився музичною частиною, в якій прозвучали твори С. Людкевича за участю студентів кафедри музичного мистецтва ЛНУ ім. І. Франка, студентів ЛНМА ім. М. Лисенка та солістки духового оркестру Львівського військового інституту ім. гетьмана П. Сагайдачного.