Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Читацька конференція «Є. Коновалець – творець ОУН»
Четвер, 28 березня 2019, 15:57

26 березня у читальній залі відділу україніки за участі Спілки офіцерів України відбулася читацька конференція за книгою Ярослава Сватка «Євген Коновалець – творець ОУН» у рамках проголошеного Львівською обласною радою 2019 року Роком ОУН. За християнським звичаєм і на пропозицію отця-духівника Степана Греділя захід розпочався спільною молитвою «Царю небесний». У вступному слові історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник коротко ввів присутніх у світ тодішньої політичної ситуації і підкреслив, що це не перша книга автора про національно-визвольні змагання і він частий і бажаний гість бібліотеки.

Автор Ярослав Сватко – головний редактор газети «Шлях перемоги» і директор видавництва «Галицька видавнича спілка» –розповів, як народився задум написання саме науково-популярного видання. Він відзначив особливу роль у її створенні професора, доктора історичних наук, керівника Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Ярослава Дашкевича, який у передмові до видання розкрив особистий мотив: батьки вченого були близькими з Коновальцем зі студентської лави і в роки Української революції 1917-1921. Євген Коновалець був дружбою на весіллі Романа Дашкевича й Олени Степанів. Пан Сватко неквапливо, послідовно розповів, як Євген Коновалець після програної УНР війни проаналізував поточну ситуацію, зробив правильні висновки і накреслив перспективи розвитку українського націоналізму.

В обговоренні взяли участь наші постійні користувачі Роман Кутний зі Спілки офіцерів України, дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка Ярослав Середницький, краєзнавець-фалерист Іван Хіта, лауреат літературної премії ім. адмірала Ярослава Окуневського Степан Пахолко, а також священик о. Степан Греділь. Вони відзначили, що книга особливо цінна тим, що насичена невідомими широкому загалу фактами з життя і діяльності Євгена Коновальця.

Отець Степан Греділь закликав читати добрі книги, бути добрими християнами, такими патріотами України, як Євген Коновалець, зважено, чесно і безкомпромісно підтримати незалежний вибір України.

Учасники читацької конференції мали змогу ознайомитися з одноіменною книжковою виставкою.