Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До 70-річчя від дня народження Володимира Івасюка
П'ятниця, 22 березня 2019, 15:29

У відділі мистецької літератури 20 березня відбулась мистецька феєрія «Його пісні закодовані інтонації національної душі українців». Зі вступним словом виступив директор ЛОУНБ Іван Сварник, який наголосив, що творчість Володимира Івасюка, маючи загальний успіх, врівноважувала настрої національно-свідомої частини українського суспільства, вселяла надію на кращі часи й можливі перспективи.

Один із найпопулярніших композиторів-піснярів України В. Івасюк своєю творчістю зробив значний внесок в українську музичну культуру. Про життєвий і творчий шлях композитора розповіла музичний редактор, журналіст Любов Козак. Користувачам було запропоновано перегляд уривків телефільму «Мереживо його доріг», який зберігається у фондах Львівського телебачення.

Чимало цікавого розповіли у своїх щирих спогадах музикознавець, доцент ЛНМА ім. М. Лисенка Олександр Зелінський, доцент ЛНМА ім. М. Лисенка Дарія Личковська, заслужена артистка України, доцент ЛНМА ім. М. Лисенка. Марія Галій.

Безсумнівно, стрижнем всіх спогадів була думка, що спілкування з В. Івасюком було відкритим, ніхто не приховував секретів, тому що кожен розумів неповторність іншого. Тому він ніколи не говорив про славу, ніколи не спекулював іменем, яке тоді було на устах мільйонів людей.

Була представлена книжкова виставка «Весняна повінь національного духу» про творчу спадщину композитора та літературу про нього. Про цінність цих видань розповіла зав. ВМЛ Надія Письменна.

Слід зазначити, що фотоальбоми про В. Івасюка «Вернись із спогадів...» та «Відлуння твоїх кроків...», які подарувала його родина, містять понад 800 світлин: із домашнього архіву, авторства самого В. Івасюка, який захоплювався фотосправою, а також фотокопії його вправних акварелей, рисунків, філософських композицій у малярстві. У цих альбомах також опубліковані статті, спогади, цікаві інтерв’ю.

Завершився захід музичною частиною, в якій прозвучали пісні композитора Володимира Івасюка «Балада про дві скрипки», «Водограй», «Чебреці», «Балада про мальви», «Я піду в далекі гори», «Червона рута» у виконанні студентів ЛНМА ім. М. Лисенка, лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів.