Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ВІДРОДЖЕНА ЦЕРКВА
Середа, 20 листопада 2019, 15:18

19 листопада у читальному залі відділу україніки відбувся вечір «Відроджена Церква», присвячений 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля. Захід відкрив директор Бібліотеки Іван Сварник, який зробив історичний екскурс у минуле, від далеких часів до ходу подій у буремні 90-ті, коли на поверхню суспільного життя вийшло питання легалізації Української греко-католицької церкви, окреслив роль Андрея Шептицького у збереженні українських культурних цінностей, поєднанні духовних традицій з релігійністю.

Його розповідь про митрополита Андрея, що передбачив несприятливі часи для Церкви і підготував її до умов перебування у підпіллі, процеси духовного і національного відродження України продовжив отець-доктор Віталій Буткевич. Його діди і прадіди були священниками. Отець доктор Віталій – представник покоління священників, вихованого у катакомбній церкві. У 1989 році він був висвячений на священника митрополитом Володимиром Стернюком. Отець-доктор Дуткевич навів хронологію найважчих періодів для УГКЦ, охарактеризував кожний із них.

Здавалося, ніяка сила не зможе здолати комуністичний режим з його залізною системою. Причиною цілковитого розпаду СРСР стала сила духу людського, зазначив отець та закликав плекати історичну пам’ять.

Слухачі були захоплені щирою, емоційною розповіддю мисткині, відомої громадської діячки, голови комітету «Українська молодь – Христові» Лесі Крип’якевич з роду Цегельських, яка дала унікальне свідчення УГКЦ у тяжких часах. Її розповідь про життя у конспіративних умовах греко-католицької інтелігенції, про підпільні школи, в одній з яких навчалася і пані Леся, згадка про свого батька, якого висвячував уже, напевно, останнього, ослаблий тілом, та не духом митрополит Андрей, про свою матір, яка згадувала у далекому Сибіру благословення митрополита правою рукою, про контакти з далеким родичем митрополитом Стернюком, а також про підривну роботу радянської спецслужби проти української національної церкви.

Феномен церкви, за словами пані Лесі, це зрощення церкви з ідеєю національного визволення та відродження.

У заході брали участь лауреати міжнародних конкурсів дует бандуристок у складі Юлії Когут та Вікторії Гамар, студенток-шестикурсниць Львівської національної мистецької академії ім. Миколи Лисенка, творчий керівник, доцент Олена Ніколенко, які на високому мистецькому рівні виконали музичний твір «Аве Марія» та низку духовних пісень.

Вечір відвідала голова Львівської міської організації Всеукраїнської ліги українських жінок, журналістка, громадська діячка Лідія Купчик, яка видала 14 книг, присвячених славним постатям України. Вона подарувала бібліотеці свою нову книгу про митрополита Андрея Шептицького «До владики Андрея лину душею».

Духовну поезію трепетно, з душевним піднесенням читала членкиня Всеукраїнської ліги жінок України Любов Шумська.

Працівники відділу підготували виставку «Відроджена Церква».