Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Ідеал української людини у дослідженнях Володимира Янева
Середа, 01 грудня 2021, 11:56

Організація української нації «Держава» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл про ідеал української людини у дослідженнях Володимира Янева. У виголошеному слові представник ОУН «Держава» Євген Салевич визначив головну тему обговорення наукової спадщини українського етнопсихолога Володимира Янева – українська національна людина та ідея панування українців у світі, на своїй землі, у своїй хаті, де своя свята правда. Промовець змалював національний шлях визначної української людини, вченого і діяча Володимира Янева, наголосив на важливості його «Нарисів з української етнопсихології» у контексті ідеалу української людини, соціальних інстинктів українців, релігійности і богообраности українців, української вдачі і ідеалу, проблем психологічного західництва.

Слово-спогад про Володимира Янева подала професор Львівського національного університету імені Івана Франка, завідувач кафедри давньої історії України та архівознавства Ольга Щодра. У розповіді вченої постав повсякденний образ життя української національної людини в німецькій еміґрації на тлі драматичних подій в історії України – московського путчу 1991 року та проголошення незалежности нашої держави. Тоді Володимир Янів світився від щастя, – так символічно довершився шлях борця за волю нації, – шлях через українські організації та інституції Пласт, УВО, СУНМ, ОУН, НТШ, Український вільний університет у Мюнхені, – наголосила доповідач.

Поет і літературознавець, вчений секретар Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка Григорій Чопик висловив думки про погляди Володимира Янева на ментальність українців – кордоцентризм української душі та «вибуялий характер» українського індивідуалізму. Він, зокрема, звернув увагу на державотворчі невдачі українців і навів висловлювання з «Нарисів української етнопсихології»: «… в неволі ми опинилися тому, що надто любили волю. Ми боялися свого власного тирана і послаблювали себе внутрішньою боротьбою, не виявляючи одночасно достатньо активності назовні, причому так довго, що над нами запанували чужинці».

Учасники круглого столу обговорили також наукові дослідження Володимира Янева про ментальність українців, про український національний виховний ідеал, про питання перетворення українського індивідуалізму в українську державотворчу силу. Участь в круглому столі, окрім уже згадуваних учасників, брали заступник директора з наукової роботи Інституту народознавства НАН України Ганна Врочинська, доктор мистецтвознавства, дійсний член Національної академії мистецтв України Орест Голубець, головний художник «Галекспо», голова секції живописців ЛООНСХУ Ігор Колісник, громадський діяч, актор Роман Біль, дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич, громадський діяч Юрко Антоняк, підприємець, меценат Олег Подвірний та інші.