Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Проблемні питання територіальних громад
Вівторок, 23 листопада 2021, 12:32

Організація української нації «Держава» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Територіальні громади в Україні. Проблемні питання малих україн».

У вступному слові представник ОУН «Держава», завідувач відділу україніки ЛОУНБ Євген Салевич висловив головну для українців тему тривання нації в контекстах занепаду та розбудови. Він наголосив на потребі світоглядної орієнтації, на одну прийдешність для усіх представників нашої нації, бо море азійської або іншої експансії однаково затоплятиме і хатини, і палаци, а вторгнення молодих сильних пасіонарних мігрантів може стати катастрофічним для існування нашої нації, яка все менше народжується. Тому творення сильної української нації – наш спільний інтерес і спільна відповідальність перед нацією як Божим творінням.

Попри потребу сильної економіки мусимо пам’ятати слова німецького державного і політичного діяча Отто Бісмарка про те, що завжди війни виграють не генерали, війни виграють шкільні учителі і парафіяльні священники, а ставлення держави до учителя – це державна політика, яка свідчить або про силу держави, або про її слабкість.

Громадсько-політичний діяч Ігор Кузьмак виголосив концептуальну промову про цивілізаційне призначення нації в контексті відповідної автономії територіальних громад. Наша держава, на думку промовця, рухається без національної ідеї і без визначеного напрямку, що накладає негативний відбиток на розвиток територій і громад. Національна ідея мала б бути трансформована в ідеї поступу українських міст і сіл. Генеральні плани розвитку територій громад мають постати на основі ідеології економічного націоналізму та розробленої вченими стратегії.

Ігор Кузьмак висловив також думки про величезний потенціал та можливу енергетичну незалежність міста Львова, торкнувся питань забудови міст та проблем авторського права архітекторів у час самоврядності та автономії.

Професор економіки Микола Одрехівський висловив думку про те, що насамперед необхідно вивчити потенціал громади і території, виробити пріоритети розвитку, а тоді поставити стратегічні цілі, наголосивши на важливості тісної співпраці влади, бізнесу і науки.

Почесний консул Литви Ярослав Візняк розповів про гармонійний розвиток і взаємодію державної влади Литви і самоврядних територій, об’єднаних національною ідеєю «Литва понад усе».

Депутат Солонківської територіальної громади Надія Баволяк змалювала негативну картину розвитку місцевої громади, нагадавши присутнім вислів відомого соціолога Ірини Бекешкіної про те, що децентралізація – шлях до феодалізму. На думку, Надії Баволяк, проблеми насамперед спричинені позицією депутатів територіальної громади, які одностайно підтримують вигідні для влади проекти. Пріоритетними ж для місцевої влади є хаотична забудова сіл високоповерхівками, ліквідація бібліотек і мистецької школи, що дозволяє владі місцевої ОТГ освоювати величезні кошти з максимальною вигодою для себе.

Голова Сокільницької територіальної громади Тарас Сулимко розповів про пріоритет національної культури в діяльності місцевої влади, про протидію чужій експансії і про економічні досягнення – побудову у селі Сокільники двох заводів.

Участь в обговорені теми круглого столу, окрім уже згадуваних учасників, брали громадський діяч, письменник Григорій Чопик, громадський діяч Юрко Антоняк, голова ЛМО КУН Іван Василишин, громадсько-політичний діяч, меценат Роман Грицевич, колишній голова Івано-Франківської селищної ради Іван Семеряк, депутат Давидівської територіальної громади Богдан Малиш, підприємець, меценат Олег Подвірний, виконавчий директор ЛОООР Михайло Яворський та інші.