Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Мистецький вечір «Микола Лисенко – творець української національної музики»
П'ятниця, 11 листопада 2022, 13:15

У відділі мистецької літератури ЛОУНБ 10 листопада 2022 року відбувся мистецький вечір «Микола Лисенко – творець української національної музики» до 180-річчя від дня народження видатного українського композитора – засновника української національної музики.

Саме Микола Лисенко написав музику до хорового твору «Боже, великий, єдиний», який став духовним гімном України. Він одним із перших інтерпретував Кобзар Шевченка, робив обробки народних пісень, був автором 10 опер, серед них «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Наталка Полтавка», «Тарас Бульба», «Енеїда», сотень інших музичних творів. Видане у 1950-1959 роках 20-томне зібрання не вмістило всієї спадщини композитора. Миколу Лисенка називали гетьманом, сонцем і батьком української музики.

Відкрила вечір завідувач відділу мистецької літератури Надія Письменна, яка представила глядачам книжкову виставку «Світло багатогранної, натхненної творчості» з нотних видань музичної спадщини композитора. Про життєвий та творчий шлях Миколи Лисенка цікаво розповіла Ольга Кушніренко, старший викладач кафедри музикознавства та хорового мистецтва ЛНУ ім. І. Франка. Її виступ супроводжувався багатим ілюстративним матеріалом.

Створити атмосферу музичного салону Миколи Лисенка допомогли студенти кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. І. Франка, учні Львівської державної музичної школи № 7, Львівського музичного коледжу ім. Станіслава Людкевича, ліцею «Просвіта» Львівської міської ради та наші дорогі гості – учні та вчителі музичної школи м. Горохова і хор «Щедрик» БДЮТ. Вони презентували вокальні та інструментальні твори Миколи Лисенка, уривки з його дитячих опер. Деякі твори були виконані у сучасній інтерпретації, що приємно вразило слухачів. Студентка ЛНУ ім. І. Франка Василина Волошин прочитала поезію Тетяни Панасюк «Україно!». Випускник факультету культури і мистецтв Олександр Поліновський, який встав до лав Збройних Сил України, прочитав вірш Володимира Сосюри про українську мову. Діти з хору «Щедрик» БДЮТ та музичної школи м. Горохова подарували йому та його побратимам свої малюнки на підтримку ЗСУ.

На завершення усі присутні натхненно виконали молитву «Боже великий, єдиний», що стала духовним джерелом підтримки у важкий для України час.