Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«ЗА НАШУ І ВАШУ ВОЛЮ»
Вівторок, 05 вересня 2023, 10:30

4 вересня львівські екскурсоводи взяли участь у з’ясуванні питань, дуже цікавих як для львів’ян, так і для українців загалом, а також для поляків. Не раз лунали також, згадані в негативному контексті, Англія і Франція. Однак найбільше «гикалося», вочевидь, росіянам.

Адже розмова стосувалася дуже важливого для історії ХХ ст. періоду: створення незалежних Української і Польської держав та їхньої мілітарної співпраці в боротьбі проти червоної Росії. Також боїв за Львів, Броди, Буськ і Варшаву 1920 року.

Варшавська угода, підписана українцями й поляками у квітні 1920 р., передбачала взаємну збройну підтримку. Її результатом став спільний похід польського (20 тис.) і українського (15 тис.) війська на Київ. Нашу столицю союзники відвоювали в червоних 5 травня. Однак українське село не відповіло на похід повстанням, не підтримало поляків, вбачаючи небезпеку повернення польських панів. Свою роль відіграли й червоні агітатори. Більшовики мобілізували нові сили й перейшли в контрнаступ. Тепер уже полякам і українцям довелося обороняти Броди, Буськ, Львів, Замостя й Варшаву. «Диво на Віслі» 1920 р. стало підсумком вдалої оборонної операції під Львовом. А також героїчної оборони Замостя українськими дивізіями ген. Марка Безручка й морською піхотою Михайла Білинського.

На жаль, Пілсудський не зміг надалі підтримувати українську боротьбу за незалежність. Ризьке перемир’я з більшовиками було вимушеним кроком, спричиненим тиском з боку Антанти, а Пілсудський вибачився перед українцями. Війна закінчилася Ризьким миром 1921 р., що передбачав автономію української Галичини під протекторатом Ліги Націй з подальшим проведенням тут плебісциту. Однак історія склалася по-іншому.

Так чи інакше, 1920 рік залишиться славною сторінкою політичної і воєнної співпраці українців і поляків у боротьбі проти спільного ворога. Особливо важливою ця співпраця видається в наші дні.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday400
mod_vvisit_counterYesterday2658
mod_vvisit_counterThis week6947
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month37386
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4274496

We have: 5 guests online
Your IP: 3.138.141.202
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 30, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер