Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ: НА ФРОНТІ ТА В ТИЛУ»
Середа, 04 жовтня 2023, 14:02

«Пролетіла стрілецька пісня через усі перепони –

страху, голоду, репресій, депортацій, навіть зруйнування

стрілецьких могил – і в неушкодженому вигляді передалася

нам як пам’ять і стимул до нової боротьби за національне відродження…»

Роман ІВАНИЧУК

3 жовтня у відділі мистецької літератури відбулась музична година на тему «Повсякденне життя: на фронті та в тилу» до Міжнародного дня музики. У ній взяли участь студенти Львівського поліграфічного фахового коледжу УАД і їх керівник, викладач історії Олексій Мировський. Завідувач відділу Надія Письменна представила книжково-ілюстративну виставку «Пісенна творчість УСС». Було зосереджено увагу на таких виданнях:

Антологія стрілецької творчости [Ноти; Образотворчий матеріал; Текст]. – Червоноград: ЮЕКС, 2021. – 120 с., іл.

Ця рукотворна книга-альбом, книга-реліквія друкується вперше після понад півсторічного зберігання в архіві Головної Управи Василіянського чину Святого Йосафата в Римі. Видання наочно представляє не лише високу майстерність її творця – художника Лева Геца, але й демонструє силу та велич українського народу, який у важкі часи боротьби за незалежність концентрує найкращі риси нації, проявляючи найвищі почуття патріотичності, сили волі, гідності, великої любові до України, що спостерігаємо й у наші часи.

Лепкий Л. Журавлі [Ноти; Текст] : збірник пісень / Лев Лепкий. – Тернопіль: Збруч, 1999. – 91 с.

Збірник є найповнішим з видань Л. Лепкого з його композиторської творчості. Окремими розділами подані стрілецькі та патріотичні, ліричні, розважальні пісні та пісні зі сценічної картини «Сон Івасика».

Ой у лузі червона калина [Ноти; Текст] : пісні Українських січових стрільців. – Львів: Світ, 2016. – 160 с.

До збірки ввійшли найбільш відомі героїко-патріотичні, ліричні та жартівливі пісні січових стрільців.

Стрілецькі пісні: для чоловічого та мішаного хорів [Ноти; Текст]. – Львів: Простір-М, 2018. – 120 с.

До збірника ввійшли пісні в обробці українських композиторів В. Барвінського, М. Гайворонського, М. Колесси, Б. Кудрика, М. Леонтовича, З. Лиська, С. Людкевича, Н. Нижанківського, А. Рудницького.

Стрілецькі пісні [Ноти; Текст]. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 2005. – 640 с.

Зібрано стрілецькі пісні різних жанрів та унікальна інформація про них, архівні тексти польових записів наукових працівників та збирачів народної творчості.

Олексій Мировський, розповів. Що велика війна кардинально змінила життя не тільки тих, хто пішов на фронт, а й тих, хто залишився в тилу: змінилися звички, розпорядок дня, раціон харчування, навіть ставлення до життя. Звичними стали слова «це було ще до війни…» – війна сформувала іншу систему цінностей.

6 серпня 1914 року у Львові було створено легіон Українських січових стрільців, який став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 р. Саме ця подія була і буде завжди стимулом для наших українців боротись за Незалежність, ніколи не здаватись. Основний акцент пан Олексій зробив на мистецько-художній творчості Українських січових стрільців, які вміли не лише воювати, але й творити.

Студенти підготували презентації на теми «Пресова квартира УСС та її видання», «Стрілецькі художники та їхня творчість», «Пісенна творчість УСС. Пісня «Ой у лузі червона калина» як символ визвольної боротьби УСС», «Відображення діяльності УСС у літературній творчості».

На завершення учасники заспівали пісню С. Чернецького «Ой лузі червона калина», на фортепіано, акомпанував Олексій Мировський.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday663
mod_vvisit_counterThis week7784
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month742
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4275333

We have: 12 guests online
Your IP: 3.17.174.156
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 02, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер