Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ДРУКАР КНИГ, ПРЕД ТИМ НЕВИДАНИХ
Середа, 08 листопада 2023, 17:11

6 листопада в читальній залі точилася цікава бесіда про чоловіка, який і досі стоїть між Королівським арсеналом і Успенською церквою. А колись жив на Краківській (нині цей дім не існує), друкував у Львові книги й помер у шпиталі Онуфріївського монастиря. Йдеться про Івана Федоровича, людину великих талантів і глибоких пристрастей. До Львова він приїхав з білоруського Заблудова, де працював у друкарні гетьмана Григорія Ходкевича. А туди перебрався з Москви, де очолював царську друкарню Івана Грозного.

Для нас Федорович (саме так він підписував книги, видані в Білорусі точніше в Великому Литовському князівстві й на наших землях) є видатним культурним діячем, письменником і просвітянином. Найважливішим з усього, що він друкував, був «Буквар» 1574 р., перший український шкільний підручник. Його вперше знайшли щойно 1954 р. в Бібліотеці Конгресу США. Згодом ще один примірник виявили в Лондоні. Мабуть, це найдорожча книга у світі.

Свого часу ФЕДОРОВИМ займався мій старший колега Орест Мацюк. В інвентарі бібліотеки Онуфріївського монастиря він знайшов кілька книжок, друкованих до появи у Львові Федорова. А також запис 1460 р., що міщанин Стефан Дропан подарував томуж монастиреві свій грунт, а також друкарню. Базуючись на цих документах О. Мацюк опублікував кілька статей про можливість дофедоровського книгодрукування. Тим більше, що дослідники знали про кілька анонімних друків (вузько- й широкошрифтні Євангелія) раднішого періоду. Однак молодому вченому заборонили займатися цими питаннями, аби не підривати тезу про цивілізаційну роль Москви у слов’янському світі. Відомий дослідник культури Ярослав Ісаєвич у кількох працях про книгодрукування навіть не згадує про дофедоровське книгодрукування. За що його слушно критикував Я. Дашкевич. Останній підкреслив, що Москва жодним чином не могла конкурувати з Европою в книгодрукуванні, бо на всіх слов’янських землях протягом ХVI-поч. ХVІІ ст.. видали у 100 разів менше книг, ніж на Заході.

Сам «першодрукар» у складеному власноруч написі на своїй могилі вказав «котрий своїм тщанієм друкованє занедбалоє обновил».

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday338
mod_vvisit_counterYesterday663
mod_vvisit_counterThis week8043
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month1001
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4275592

We have: 11 guests online
Your IP: 18.224.214.215
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 02, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер