Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл «Наукове товариство імені Шевченка в національній історії»
П'ятниця, 29 грудня 2023, 12:57

Провідне коло Організації української нації «Держава», Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Наукове товариство імені Шевченка в національній історії».

У вступному слові завідувач відділу україніки Євген Салевич означив контексти обговорення теми:

НТШ в історії нації;

стан нації: НТШ і сучасність;

НТШ в часи великих вчених, подвижників національної справи, у часи жертовного служіння національній ідеї, у часи жертовної праці в ім’я нації;

НТШ в час українських державних і приватних університетів, інститутів і кафедр, у час української освіти і науки в Українській Державі, у час корупції і занепаду науки, вигоди і безвідповідальности української еліти за долю нації.

Та найголовніший озвучений контекст – НТШ залишається найбільшою організацією української нації і вона мусить брати на себе відповідальність перед прийдешнім нації.

НТШ це організація української нації, яка сповідує Шевченкові ідеї служіння Україні, єднає шевченківські типи українських вчених, які є безкомпромісними в питаннях святої національної історії і ставленні до українських героїв і провідників нації.

Слово про славну історію Наукового товариства імені Шевченка і проблемні питання сучасності виголосили голова Археографічної комісії, історик Іван Сварник; заступник директора Інституту народознавства НАН України, кандидат мистецтвознавства Андрій Клімашевський – куратор виставки «Музей НТШ: крізь вирви трьох воєн»; заступник голови НТШ Лідія Бойчишин; дійсний член НТШ, доктор технічних наук Роман Базилевич; доктор економічних наук Борис Карпінський; кандидат історичних наук Оксана Сапеляк; дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич; кандидат філософських наук Віктор Маринюк; громадські діячі Ігор Кузьмак та Юрій Антоняк.

Участь в обговоренні теми круглого столу, окрім уже згаданих учасників, брали громадський діяч, оперний співак Роман Ковальчук, художники Ігор Колісник, Наталя Білоус, музикант Святослав Салевич, співробітники ЛОУНБ Мар’яна Москва, Надія Бала, Галина Москович, Ігор Капраль, Леся Колодій, Ольга Іванців та інші.

Світлини художника Ігоря Колісника

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday629
mod_vvisit_counterYesterday881
mod_vvisit_counterThis week9215
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month2173
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4276764

We have: 10 guests online
Your IP: 3.145.2.184
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 03, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер