Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«МУЗИЧНИЙ СИМВОЛ УКРАЇНИ ТА НАШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО БУТТЯ»
Понеділок, 05 лютого 2024, 15:36

2 лютого у відділі мистецької літератури відбулася літературно-музична подорож «Музичний символ України та нашого національного буття» до 185-річчя від дня народження Павла Чубинського (1839-1884), українського фольклориста, етнографа, поета, автора слів Гімну України, юриста активного діяча українського національного руху на Правобережній Україні. Розпочала захід завідувачка відділу мистецької літератури Надія Письменна, яка ознайомила користувачів з біографією митця.

З юності П. Чубинський захоплювався вивченням народного побуту, звичаїв, фольклору, обожнював поезію Шевченка, почав писати вірші і записувати народні пісні. У вересні 1862 р. написав свій доленосний вірш «Ще не вмерла Україна», де прозвучали могутній заклик до боротьби за свободу і незалежність, гордість за своє минуле і віра в світле майбутнє.

Надія Письменна представила користувачам книжкову виставку з творів Павла Чубинського і праць, присвячених постаті цієї видатної людини. Найбільший інтерес викликали томи праць етнографічно-статистичної експедиції на Україні, опубліковані ще за життя вченого у 1872-1878 рр. Ці цінні книги були передані до фонду відділу мистецької літератури у складі фонду Нудьги та є найстарішими примірниками у відділі. Серед інших видань завідувачка особливо відзначила працю Дмитра Чередниченка «Павло Чубинський», професора Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Олександра Зелінського «До історії Державного Гімну України», дослідження Володимира Трембіцького «Не вмерла Україна», вокальні твори на вірші поетів Павла і Володимира Чубинських авторства композиторки Галини Мартиненко.

Після перегляду документального фільму «Павло Чубинський: пишемо історію» всі присутні заспівали Гімн України.

Організатор культурного дозвілля Юлія Клим ознайомила присутніх з історією свята Стрітення, яке є водночас і святом на честь Христа і Богородиці. Після змістовної оповіді був представлений документальний фільм «Стрітення».

Завершилася ця надзвичайна подорож до історії і культури України у теплій, невимушеній, майже родинній атмосфері: відзначали день народження однієї з присутніх чаюванням і щирими побажаннями многая літа.