Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЛЬВІВ
Вівторок, 06 серпня 2024, 15:10

5 серпня екскурсоводи зацікавлено слухали розповідь Івана СВАРНИКА про місця, пов’язані у Львові з митрополитом Андреєм. Перше з них – Бернардинський монастир, точніше колишній костел св. Андрія, до метричних книг якого 29 липня 1865 р. внесено запис про хрещення Роман-Марії-Александра графа Шептицького. Однак в мережі є скан аналогічного свідоцтва з костелу Брухналя – найближчого до Прилбичів містечка.

Останнє місце – собор св. Юра, в підземеллі якого з 1944 р. спочивають останки великого митрополита. Сам собор будували славні попередники, також Шептицькі, у ХVIII ст. А поруч – митрополичі палати, де кир Андрей жив майже півстоліття, після того, як 12 січня 1901 р. був висвячений на галицького митрополита. Тут була його приватна бібліотека, особистий архів. Тут вчилися українські студенти, яким митрополит не лише дозволяв користуватися його книгами й рідкісними альбомами, придбаними у Відні, Римі, Парижі, а й особисто розповідав про мистецькі шедеври та їх авторів.

Ще одним місцем, де о. Андреєві випало жити кілька років, є Онуфріївський монастир. Тут Шептицький був ігуменом з 1896 р. При монастирі була багатюща василіанська бібліотека й архів, цікавий для Шептицького. Ігумен далеко не завжди був у монастирі – протягом 1898-1899 рр. він викладав богослов’я у Христинополі.

З 1901 р., вже як митрополит, Шептицький став депутатом Галицького сейму (нині це університет ім.. І. Франка). Він не раз виступав на засіданнях, зокрема в справі українського університету у Львові, на що поляки погодилися, врешті, 1914 р., однак справі завадив початок війни.

Того ж 1901 р. протягом березня-квітня митрополит провів візитацію Львівського духовної семінарії (вул.. Коперника) і створив на її базі (1929) Львівську богословську академію.

1901 р. Шептицький виділив землю й кошти на заснування монастиря Студитів на Вульці (згодом на Сигнівці), врешті в Уневі.

1904 придбав будинок для Народної лічниці на вул.. Скарги (нині Озаркевича).

1905 виділив значну суму для купівлі палацу Дуніковських для потреб Національного (попередньо Церковного) музею. Нині корпус Національного музею на Драгоманова.

1908 фінансував придбання вілли Стики для Національного музею. Незабаром тут оселився О. Новаківський, переїхавши з Кракова, почала діяти художня школа. Нині – музей Новаківського.

1914 Шептицький відкривав молитвою Шевченківський здвиг у Львові на стадіоні «Сокола-Батька» (нині тут УКУ, частково Стрийський парк).

1938 митрополит Андрей започаткував будівництво бібліотеки «Студіон» на вул. Скарги, 2 б.

У міжвоєнний період митрополит бував у свого брата Леона в палаці Шептицьких на Зеленій (нині тут обласна педагогічна бібліотека). Не всі ці місця означено пам’ятними знаками.