Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Літературний вечір "Миколай Рей - засновник польської писемності" присвячений 510-річчю від дня народження (1505-1569)
П'ятниця, 18 грудня 2015, 12:48

17 грудня у Відділі літератури іноземними мовами ЛОУНБ відбувся літературний вечір з нагоди 510 річниці від дня народження польського письменника і музиканта, політика і громадського діяча доби Відродження, шляхтича гербу Окша Миколая Рея (1505-1569). Літературний вечір «Миколай Рей – засновник польської писемності» був організований для польської спільноти м. Львова і проходив у вигляді уроку польської літератури у бібліотеці для старшокласників польської середньої школи № 24 ім. Марії Конопницької. Завідувач відділу О. Лук’яненко ознайомила присутніх із основними віхами діяльності поета, який вперше почав писати свої твори польською мовою, а не латиною, чим довів, що література може успішно розвиватись народною мовою, показавши на практиці в літературі переваги тогочасної польської мови над академічною латиною. Присутнім був показаний короткий фільм-інтерв’ю Йоанни Хмелевської «Był taki jeden – Mikołaj Rej», де письменниця розповідає про особливості розвитку сучасної польської мови, згадуючи безцінний внесок Миколая Рея.

Кандидат філологічних наук, доцент ЛНУ ім. Івана Франка Олександр Моторний розповів, чим характерна доба відродження для польської літератури, а також про гуманізм і антропоцентризм творчості Миколая Рея.

Бібліотекар сектору читального залу Ольга Юрейко зробила бібліографічний огляд фондових оригінальних видань Миколая Рея та критичної літератури про письменника, розкриваючи тематику «Релігійна полеміка на сторінках книг польського письменника Миколая Рея». До уваги присутніх була представлена книжкова виставка «Батько польського ренесансу – Миколай Рей».

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday832
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week6629
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month33483
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234961

We have: 20 guests online
Your IP: 44.221.81.212
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер