Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Наукова конференція «Кирило Трильовський: життя та діяльність в контексті визвольних змагань українців 1914-1921 рр.»
Понеділок, 26 листопада 2018, 10:49

22 листопада у великому читальному залі відбулася наукова конференція «Кирило Трильовський: життя та діяльність в контексті визвольних змагань українців 1914-1921 рр.» в рамках урочистостей з нагоди 100-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Організаторами заходу були ГО «Золочівське районне громадсько-патріотичне об’єднання «Український чин» та ГО «Товариство українських наукових викладів ім. П. Могили». Захід відкрив модератор зустрічі голова об’єднання «Український чин» Олег Сидорович, який привітав учасників і наголосив, що сьогодні ми вшановуємо визначного мецената, доктора права, громадсько-політичного та культурно-освітнього діяча, засновника товариства «Січ» та січового руху в Галичині.

Директор бібліотеки Іван Сварник детально зупинився на постаті Кирила Трильовського як державного мужа на службі української нації. Важливе значення у формуванні постаті К. Трильовського відіграла українська література. Він зачитувався творами Т. Шевченка, І. Котляревського, Є. Гребінки і під їхнім впливом переконався, що українці мусять боротися за визволення своєї Батьківщини, але для цього потрібно «військо зоорганізувати». Найбільшим його внеском у громадське життя Галичини стало заснування січового руху, який відіграв велику роль у процесі виховання національної свідомості галичан.

Журналіст-міжнародник Марко Сімкін зазначив, що ніщо так не вшановує людину, як велика шана і пам’ять про неї. Коротко розповів про проект проведення республіканських спортивних змагань на честь К. Трильовського, де молодь знайде вихід своїй бурхливій енергії.

Доктор історичних наук Ігор Гаврилів поділився своїми думками про К. Трильовського як організатора мілітарної сили, яка є запорукою відновлення української державності. Зазначив, що К. Трильовський відіграв значну роль у пробудженні національної свідомості українського селянства і здобув велику популярність серед населення.

Письменник, краєзнавець, громадський діяч Роман Пастух розповів про родинне село К. Трильовського Богутин, що на Золочівщині.

Окрасою конференції став виступ тріо бандуристок «Юмавіта», учениць заслуженої діячки України, знаної бандуристки Ольги Герасименко. В їхньому виконанні прозвучали пісні січових стрільців «Спи кохана» та «Згадай, дівчино мила». Лунала поезія талановитих поетес Дзвенислави Чабан-Леус, та Ольги Кіс.

На завершення програми було зачитано звернення до голови ЛОДА Олега Синютки та голови ЛОР Олександра Ганущина з проханням про проведення капітального ремонту садиби К. Трильовського, яка має бути збережена для наших нащадків.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1423
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week7220
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month34074
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4235552

We have: 22 guests online
Your IP: 3.237.0.123
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер