Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ВШАНОВУЮЧИ УКРАЇНСЬКОГО ГЕРОЯ
Четвер, 11 березня 2021, 11:07

4 березня відділ україніки та ОУН «Держава» провели день пам’яті українського політика і державного діяча, головнокомандувача Української повстанської армії генерал-хорунжого Романа Шухевича.

У вступному слові завідувач відділу україніки, представник ОУН»Держава» Євген Салевич наголосив на важливості традиції вшанування національних героїв, потребі тотальної пропаганди гідного шляху служіння нації українського націоналіста, воїна, організатора української нації і національної армії Романа Шухевича.

Історик Іван Сварник коротко окреслив найважливіші моменти української історії, до яких був причетний Роман Шухевич як військовик, підпільник і політик, один з керівників УГВР. Надання Шухевичу й Бандері високого звання Героїв України є виразним свідченням ролі й пошанування цих осіб в українській історії, і не лише ХХ ст. Особливо чітко ця роль виявилася 2014 року, коли почалася консолідація української нації, а слово «націоналіст» врешті набуло значення «патріот», позбавленого негативного емоційного відтінку.

Головне слово мав доктор історичних наук, автор праць з історії УВО-ОУН Ігор Гаврилів. Він говорив про національного героя у контексті ідеї бойового шляху українського націоналіста і ролі українського націоналізму у державотворчих процесах. Роман Шухевич народився і виховувався в родині з прапрадіда українських греко-католицьких священників. Інтелектуальний потенціал родини Шухевичів творили дід – професор Володимир Шухевич, який був ученим етнографом, видатним діячем товариства «Просвіта», батько Йосип Шухевич став суддею, в час повстання ЗУНР виконував обов’язки повітового політичного комісара.

Українське національне веління вироблялося в молодого хлопця в родині, де на становлення Романа мав вплив двоюрідний брат батька Степан Шухевич, учасник бойових дій у складі Легіону українських січових стрільців, згодом відомий в Галичині адвокат, захисник увістів та оунівців у судах. Світогляд Романа Шухевича формувався під впливом учителів – професорів Української академічної гімназії, спортивно-патріотичних і націоналістичних організацій. Вплинули на свідомість юного Романа зустрічі з полковником Армії УНР, головою УВО, ОУН Євгеном Коновальцем.

Націоналістичні погляди визначили шлях Романа Шухевича через Союз української націоналістичної молоді, Українську військову організацію. З утворенням Організації українських націоналістів Роман Шухевич очолив бойову реферантуру в Крайовій Екзекутиві. А далі був бойовий шлях спротиву окупантам, творення українських військових формувань і велика війна за самостійну Україну.Роман Шухевич присвятив усе своє життя боротьбі за волю українського народу, за побудову самостійної соборної Української держави. Сучасник про таких як він писав «Найкращі з найкращої частини Українського війська – цієї справжньої української гвардії – лицарський орден, що за головне своє завдання має підтримувати в українському народові за часів лихоліття дух військовості, дух активної боротьби за незалежність України, за її соборність, стояти на беззмінній почесній варті біля цього духа, не давати йому згаснути, заснути…».

Слово на вшануванні національного героя мали відомий громадський діяч Юрко Антоняк, вчені Павло Артимишин, Богдан Калиняк, відома журналістка Наталя Гумницька, колишній ректор Української академії друкарства Степан Гунько, голова Личаківської районної організації КУН Степан Сподарик та інші.

.