Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Українська людина і національна ідея
Четвер, 07 жовтня 2021, 11:05

Відділ україніки та ОУН «Держава» провели творчу зустріч із відомим українським поетом, громадсько-політичним і державним діячем, директором київського видавництва «Український пріоритет» Володимиром Шовкошитним.

Вступне слово про знакову українську людину подав завідувач відділу україніки, представник ОУН «Держава» Євген Салевич. Він наголосив на трисутті українського національного духу як основі світогляду і творчого шляху Володимира Шовкошитного, у житті і діяльності якого рушійною силою є національна ідеологія, національна ідея і національна воля. Тому природно виникла назва заходу – «Українська людина і національна ідея».

Привітання виголосив директор ЛОУНБ Іван Сварник. Він акцентував увагу на тому, що бібліотека віддавна була місцем, де лунала поезія. Спочатку К. Уєйського, у наш час О. Дяка, О. Гордона, Л. Долик. Хоча прозаїки бувають значно частіше. Про гостя директор сказав, що чи найважливіше, що зробив поет у своєму житті – організація «Союзу-Чорнобиль» і боротьба за ліквідацію наслідків катастрофи, відстоювання прав потерпілих і ліквідаторів. Особисто для мене, заявив І. Сварник, ця справа є дуже близькою, бо кращі роки дитинства і юності провів у с. Обуховичах неподалік від Чорнобиля.

Слово привітання від Львівської обласної організації Національної Спілки письменників України мав її голова Олесь Дяк, який відзначив подвижницьку видавничу діяльність Володимира Шовкошитного, додавши: «Український пріоритет» творить нові імена і нові явища в літературі, видаючи українські за суттю книги.

Володимир Шовкошитний читав свої неперевершені поезії, розповідав про знакові події на своєму життєвому шляху від Чорнобильської катастрофи, перепоховання Василя Стуса і зйомок фільму про незламного поета-борця до проголошення української незалежності і благословення сина, який ішов добровольцем на війну захищати українську державу.

Далі відомий український поет і громадсько-політичний діяч говорив про потребу жертовного служіння нації, про національну ідею як концентрований вираз національного інтересу, про необхідність творення єдиного вектора національного розвитку, про соборність нації, де одні герої, одна пошанована історія і одна національна мрія – бути першими у світі.

З безконечною любов’ю до своїх авторів директор видавництва «Український пріоритет» представляв українські книги про українців. А на довершення презентації книг Володимир Шовкошитний вручив нагороди видавництва – гран-прі – меценату Богдану Гагалюку, Золотого цапа імені Івана Драча і крилату Ніку – Марії Ткачівській,премію імені Петра Сороки– Ількові Колодію та премію імені Пантелеймона Куліша – Любі Долик.

Присутніми на творчій зустрічі були громадські і культурні діячі Ігор Кузьмак, Роман Ковальчук, Ростислав Шмагало, Роман Базилевич, Павло Салевич, Ігор Держко, Зеновій Бокійчук, Василь Лаба, Василь Семенюк, Віра Олеш, Роман Андрусяк, Володимир В’язівський, Володимир Гаюк, Галина Чубай, Ігор Копчик, Іван Гавалюк, Ігор Данилиха, Микола Обідняк, Михайло Рудак, Роман Голубович, Ольга Антоник, Юрій Дубленич, Петро Довгань, Петро Байса та інші.