Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЗГАДУЮЧИ БОГДАНА ЧАЙКОВСЬКОГО
Вівторок, 30 травня 2023, 16:08

30 травня в бібліотеці відбувся вечір-портрет, присвячений 80-річчю від дня народження Богдана Миколайовича (він народився 29 травня 1943 р.).

Директор бібліотеки Іван Сварник розповів про знайомство з Чайковським через колегу-архівіста Ореста Мацюка, про спільну роботу над книжкою «Жабче Муроване» - в цьому селі народився пан Богдан. Також розповів про участь у товаристві Україна-Польща, головою якого був Т. Старак, а членами Б. Чайковський, Р. Чмелик, О. Мацюк, Р. Липка, І. Гречко та інші представники львівської інтеліґенції. Про спільне захоплення – рибалку.

Олена Роман, заступниця директора з наукової роботи ЛІМ, поділилася міркуваннями про плідну роботу пана Богдана на директорській посаді в Історичному музеєві, про перші кроки установи з відновлення історичної правди – виставку в Арсеналі про репресії в Радянському Союзі, перші експозиції про УСС, заснування меморіальних музеїв Є. Коновальця, в Зашкові, Р. Шухевича в Білогорщі, відділу визвольної боротьбі в кол. Стрільниці. Богдан Миколайович був вимогливим керівником, який бачив потенціал співробітників і змушував їх працювати над собою.

Ірина Полянська (науковий секретар ЛІМ) розповіла про ініціативи директора щодо виховання музейної молоді, про видання «Наукових записок», інших видань музею, про міжнародну співпрацю, зокрема з польськими музеями. Також згадала про «родинну» атмосферу під час спільних поїздок працівників на природу, про вміння пана Богдана створити свято для працівників, зварити юшку, зготувати шашлики.

Обидві працівниці музею підкреслили, що новий директор, Роман Чмелик, вміло продовжив новації Богдана Чайковського, зокрема щодо ґрантової діяльності. Окрім кам’яниці Бандінеллі, музей здобув значні кошти на реставрацію Чорної кам’яниці. Тепер тут відкриті нові виставки.