Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл «Державотворча традиція: диктатор ЗУНР Євген Петрушевич»
П'ятниця, 09 червня 2023, 11:56

Провідне коло Організації української нації «Держава», Українське національне середовище, громадська організація «Міждисциплінарні філософські студії «Ентазис» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Державотворча традиція: диктатор ЗУНР Євген Петрушевич».

Вступне слово на пошанування українського громадсько-політичного діяча, доктора цивільного і церковного права, Президента Української Національної Ради і Уповновадженого Диктататора Західноукраїнської Народної Республіки Євгена Петрушевича виголосив завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич:

«Наша мета – подати історію української національної людини, провідника нації в часи української національної революції 1917 – 1923 рр. у якій відбилася тогочасна національна історія. Наша головна мета – тривання історії української цивілізації.

Український національний шлях Євгена Петрушевича – це шлях творення української держави у час падіння Австро-Угорської імперії, це взірець служіння нації, взірець відповідальності за долю нації, це високе проявлення давнього аристократичного українського роду, це високе проявлення священичого роду і це свідчення державотворчого начала нашої нації і відвічної ідеї соборності нації».

Кандидат історичних наук, автор видання « Євген Петрушевич. 1863 – 1940. Ілюстрований біографічний нарис» Олег Павлишин подав розгорнуту історичну картину життя і діяльності видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, який належить до « героїчного канону національно-визвольного руху». Промовець вів мову від генеалогічного дерева Євгена Петрушевича, священничого родинного середовища до обрання ним свого шляху в освіті , правничій і громадсько-політичній діяльності. Євген Петрушевич став одним з чільних українських політиків, депутатом Державної Ради у Відні та Галицького Сойму, головою Української парламентарної репрезентації, а згодом президентом Української національної ради ЗУНР та диктатором ЗУНР. Промовець висловив бачення Євгена Петрушевича розвитку західноукраїнської держави у час української національної революції 1917 – 1923 рр.. Спочатку він підтримував ідею входження української держави до Австрійської федерації. Після капітуляції Австрії і під час розгортання українсько-польської війни у Східній Галичині прийшла ідея проголошення злуки з УНР. Розчарувавшись у державотворчому потенціалі УНР, Євген Петрушевич розглядав проекти федерації з Чехо-Словаччиною і навіть з не більшовицькою Росією, пропонував на розгляд Найвищої Ради країн Антанти і Ліги Націй проект «Галицької Республіки». Роль Євгена Петрушевича у державотворенні ЗУНР була суперечливою. Він всіляко сприяв становленню демократичної системи влади, але в умовах військових поразок став диктатором.

Наукові промови на круглому столі виголосили відомий історик Іван Сварник «Психологія правника в державотворчій діяльності Євгена Петрушевича», доктор історичних наук Ігор Гаврилів «Зовнішня політика Євгена Петрушевича: договори та політичні орієнтири », доктор філософських наук Ігор Держко «Діячі ЗУНР і Євген Петрушевич», громадський діяч Юрій Антоняк «Легітимність державотворення у світогляді Євгена Петрушевича».

Участь в обговоренні теми круглого столу, окрім уже згаданих учасників, брали доктор технічних наук Роман Базилевич, доктор мистецтвознавства Роман Одрехівський, доктор економічних наук Борис Карпінський,кандидат філологічних наук Ольга Антоник, громадсько - політичний діяч Ігор Кузьмак,громадський діяч Зеновій Бермес, діяч освіти Ярослав Даць, художник Ігор Копчик, завідувач читального залу ЛОУНБ Ольга Вахула, провідні бібліотекарі відділу україніки Мар’яна Москва, Ірина Лемик та інші.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday37
mod_vvisit_counterYesterday560
mod_vvisit_counterThis week37
mod_vvisit_counterLast week9954
mod_vvisit_counterThis month2949
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4277540

We have: 6 guests online
Your IP: 18.225.11.98
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 05, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер