Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЛІТОПИС КУЛЬТУРНИХ ВТРАТ
Середа, 04 жовтня 2023, 15:34

3 жовтня в бібліотеці відбулося відкриття виставки документальних світлин польського фотографа Адама Касперкевича «LIBRICID» (КНИГОВБИВСТВО). Кількадесят репортерських знімків дуже виразно ілюструють трагічну ситуацічю українських бібліотек у зоні бойових дій та на визволених від окупантів територіях Київщини, Харківщини, Херсонщини.

Адам Касперкевич – фотограф-аматор. Його основний фах – юрист. Тому знищення книжкових фондів він назвав лібріцидом, за аналогією з геноцидом. За словами пана Адама, музеї, театри, філармонії, бібліотеки під час війни є такими самими стратегічними об’єктами, як і казарми, склади зброї, аеродроми й мости. Адже вони слугують стратегії виживання держави й державницької ідеї. Саме тому москалі прагнуть не просто захопити територію України, а знищити всі матеріальні прояви української культури. Поляки дуже добре розуміють українців, адже їм теж довелося боротися за свою державність і незалежність проти різних окупантів, в тому числі й російських і радянських. І дбати про збереження культурних цінностей.

Важливим об’єктом уваги польського фотографа були не лише бібліотеки, а й люди. Такі як директорка Харківської наукової бібліотеки ім. Короленка Наталія Петренко, бібліотекарка з Семенівки Людмила Рагімова, директорка бібліотеки в Шестаковому Галина Андрюніна, бібліотекарка зі Слатіна Тамара Козел, учителька української мови в Шевченковому Марія Данилова. Саме вони робили все можливе для порятунку української книги, а нині дбають про те, щоб бібліотеки продовжували слугувати читачам. А фото з Херсонської обласної бібліотеки ім. О. Гончара, зроблене в день підриву греблі Каховської ГЕС, здобуло нагороду на міжнародному конкурсі. Пан Адам, окрім виставки світлин, привіз кількадесят примірників регіональної газет из Клобуцька зі своїм репортажем про українські бібліотеки, потерпілі від війни.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday558
mod_vvisit_counterYesterday663
mod_vvisit_counterThis week8263
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month1221
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4275812

We have: 18 guests online
Your IP: 3.144.252.140
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 02, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер