Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл «Етнографічна і культурно-освітня діяльність Володимира Шухевича». До 175-річниці від дня українського вченого
П'ятниця, 24 травня 2024, 13:32

Організація української нації «Держава», українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Етнографічна і культурно-освітня діяльність Володимира Шухевича».

Вступне слово на пошанування визначного етнографа, громадського і культурного діяча, одного з нащадків славетної української родини Шухевичів, діда головного командира УПА генерала Романа Шухевича, виголосив завідувач відділу україніки Євген Салевич.

Промовець наголосив на важливості обговорення теми, як національного проекту розвитку української традиції та ідентичності, на важливості говорити про стан і завдання української етнології, як про стан нації в контексті фольклорно-етнографічної спадщини та шляхів використання джерел для її розвитку і тривання.

Важливо говорити про рід Володимира Шухевича в українській історії, про подвижництво українського діяча в просвіті та організації нації, про п’ятитомну працю вченого «Гуцульщина», як надглибоке джерело української ідентичності, основу розвитку національної культури, творчості, творення українознавчих студій та етнічних товариств.

Промови на круглому столі виголосили відомий історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник «Шляхетські роди в історії нації», кандидат історичних наук Андрій Карпенко «Праця «Гуцульщина» в контексті етнографічної і культурно-освітньої діяльності Володимира Шухевича», кандидат історичних наук Оксана Сапеляк «Гуцульщина» Володимира Шухевича і Наукове товариства імені Шевченка», народний художник Василь Семенюк «Неповторний поетичний світ гуцулів», доктор мистецтвознавства Роман Одрехівський «Мистецтво Гуцульщини у праці Володимира Шухевича: відкриття для світу», громадські діячі Марія Трильовська-Шухевич «Сприйняття праці мого прадіда Володимира Шухевича», Ігор Данилиха «Гуцульщина» Володимира Шухевича та «Гуцульський рік» Гната Хоткевича».

Участь у круглому столі, окрім уже згаданих учасників, брали кандидат філологічних наук Ольга Антоник, відомий дослідник давньої української літератури Павло Салевич, мисткиня, іконописець Наталя Білоус, доктор економічних наук Борис Карпінський, доктор технічних наук Роман Базилевич, громадські і культурні діячі Володимир Гаюк, Зеновій Бермес, Михайло Соловій, Олег Подвірний, Марта Продан, молодий музикант Святослав Салевич та інші.