Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

БАГАТОГРАННІСТЬ ТВОРЧОГО ДІАПАЗОНУ
П'ятниця, 24 травня 2024, 14:49

24 травня у відділі мистецької літератури відбулась мистецька зустріч «Багатогранність творчого діапазону» до 95-річчя від дня народження українського скульптора Еммануїла Миська (1929-2000).

Розпочала зустріч завідувач відділу Надія Письменна, яка ознайомила користувачів з творчістю митця, а також з книжково-ілюстративною виставкою.

Еммануїл Мисько – одна із ключових постатей інтелектуального життя в Україні, організатор і національно-культурний провідник. Його позиція в мистецтві – апелювання до національних почувань та універсальних морально-етичних вартостей людини. У такій громадянській та філософській настанові через жанр портрета він створив низку проникливих образів сучасників – у станкових, монументальних формах, медальєрстві. Митець зумів розбудувати синтетичний образ часу, прослідкувавши еволюцію наростання особистісної свободи українців на зламі політичних систем. Усю свою творчу спадщину митець заповів передати до художніх музеїв України. Життя, сповнене громадянської посвяти, талановита творчість Еммануїла Миська – це високий взірець вірного служіння рідній землі і народові України.

Продовжив зустріч мистецтвознавець Роман Яців, який представив одну зі своїх книг – «Скульптор Еммануїл Мисько: світло долі. Мистецтвознавче дослідження» (Київ, 2009 рік). Праця присвячена життєвому шляху і творчій спадщині видатного українського скульптора і педагога, культурного і громадського діяча, голови Львівської спілки художників і ректора Львівської національної академії мистецтв, народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Книга містить великий за обсягом і неперехідний за значенням творчий доробок митця у контексті ціннісних пріоритетів національної художньої культури другої половини XX століття. Подаються кольорові ілюстрації всіх найважливіших творів митця. Книга зацікавить широке коло читачів, яких хвилюють проблеми становлення української культури і держави.

У зустрічі взяла участь донька скульптора Роксоляна Мисько-Пасічник, яка підготувала цікаву презентацію «Еммануїл Мисько – митець і дипломат свого складного часу».

Подружжя Дзиндрів – Петро та Уляна – також мало за честь розповісти цікаві факти з багатогранного життя Еммануїла Миська та поділитись враженнями щодо творів митця в цілому.

Завершилась мистецька зустріч переглядом фільму про Е. Миська «Я знаю, що роблю» (автор Ростислав Шмагало, 1999).