Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЩЕ ПРО ОСИПА ОЛЕСЬКОВА
Середа, 19 червня 2024, 16:19

18 червня у великій читальній залі знову лунала розповідь про нашого славного земляка, доктора Осипа Олеськова, організатора української еміграції до Канади в к. ХІХ ст.

Гостей привітав І. Сварник, який коротко розповів про бібліотеку. Аудиторію на лекцію, яку читав Михайло Перетятко, організував П. Комар, депутат Львівської обласної ради І скликання. Він розповів про різноманітну культурно-просвітницьку діяльність колишніх депутатів, які й зараз залишаються активними громадськими діячами.

М. Перетятко розповів про село Олеськових Нову Скваряву, про життєвий шлях доктора Олеськова, його освіту, науково-педагогічну діяльність. Окремо зупинився на дружбі Олеськова з І. Франком. І, звісно, детально розповів про ідею організації масового переселення галицьких селян до Канади й діяльність Осипа Олеськова в цьому напрямку. Розповідь М. Перетятка доповнив З. Яворівський, земляк Олеськова. Зокрема, сказав про публікацію книги про славного земляка, увічнення його в селі, у Львові й у Канаді, впорядкування могили.

Т. Пахолюк поділився міркуваннями про організацію веломандрівок та про потребу кращої музеєфікації села, де багато цікавих для ознайомлення місць.

Учителька М. Сало розповіла про поїздку її учнів на батьківщину Олеськова, про важливість таких практичних уроків краєзнавства, які дають значно більше користі для виховання патріотизму школярів, аніж заняття в класі.

З. Іванків познайомила присутніх з діяльністю літньої школи МАН у Винниках, поїздку в Скваряву, цікавий маршрут для туризму «Місцями Юрія та Івана Лип».

Загалом усі учасники висловили задоволення з розповідей доповідачів і погодилися, що патріотичне виховання молоді слід тісно пов’язувати з такими видатними галичанами, як Олеськів, Коновалець, Липи та ін.