Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Літературно-мистецький вечір «Ти зеленим добру семафор»
Вівторок, 25 червня 2024, 11:20

21 червня у відділі мистецької літератури відбувся літературно-мистецький вечір «Ти зеленим добру семафор» з талановитою майстринею слова, фотохудожницею, артисткою, заслуженою діячкою естрадного мистецтва України Лідією Йолтуховською-Скоропис.

Розпочала вечір завідувачка відділу Надія Письменна.

Лідія Йолтуховська-Скоропис відома завдяки публікаціям в періодичних виданнях багатьох міст України, кільком сотням передач на Національному телебаченні і радіо Львова, багатьох інших міст нашої Вітчизни, а також деяких закордонних телекомпаній. Як письменниця, педагог і психолог, природодослідниця, перекладачка з німецької мови, літературний і мистецький критик, на замовлення кількох газет і журналів вела сторінки казок, образків-есе природи рідної землі. Її поетичні збірки нагороджені літературно-мистецькими преміями: двома – «Гілка Золотого каштана» («Поезія» і «Дитяча література»), ім. Миколи Сингаївського, ім. Івана Нечуя-Левицького, ім. Данила Бакуменка. Лідія Михайлівна – член кількох творчих спілок, в т. ч. і міжнародної. Для вияву широких зацікавлень і можливостей їй служить авторський літературно-мистецький просвітницький проєкт «Лі-Дія-Енігма», своєрідний театр однієї артистки, нагороджений Почесною грамотою Всеукраїнського фонду культури ім. Б. І. Олійника на відзначення вагомих творчих досягнень і тридцятирічного ювілею проєкту.

Літературний і артистичний талант Лідії Йолтуховської-Скоропис репрезентують понад два десятки перемог (гран-прі і перші місця) на міжнародних і всеукраїнських творчих конкурсах-фестивалях, численні виступи у різноманітних колективах: військових, навчальних.

Було представлено такі її поетичні збірки:

  • До живих джерел! [Текст] : збірка поетичних творів / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2020. – 116 с.;

  • Живі джерела [Текст] : збірка поетичних творів / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2014. – 132 с.;

  • Живлющий Світозар [Текст] : збірка поезій / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2014. – 100 с.;

  • Захоплена високостям [Текст] : збірка поетичних творів / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2012. – 126 с.;

  • Коли мрієш – літатимеш [Текст] / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2019. – 32 с.;

  • Нації Пролог [Текст] : збірка поетичних творів / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2018. – 72 с.;

  • Чудесся рідної землі [Текст] / Лідія Йолтуховська-Скоропис. – Львів, 2020. – 88 с.

Пані Лідія детальніше ознайомила учасників заходу зі своєю творчістю, розповіла про історію написання книг, декламувала кілька своїх поетичних творів: «Україні святій», «До Конституції», «Духовності прапор тримати!», «Україні витворю корону», «Україну трудом величай!», «До Вітчизни любов’ю палай», «Поема про незалежність», «Переборемо!», «Україна – Козацька земля» та інші. Також прозвучали вірші, присвячені Лесі Українці, Іванові Франку, Тарасові Шевченку. Німецькою мовою читала вірші «Реве та стогне Дніпр широкий», «Садок вишневий коло хати» Тараса Шевченка. Талановита майстриня слова представила власну фотовиставку, яка стала відображенням української символіки, історичних постатей та звичаїв, традицій нашого народу.

Завершився вечір патріотичними словами Лідії Йолтуховської-Скоропис:

«Живи, благодатна моя Україно,
Соборна й могутня – калиновий рай!
Як мати гуртуй нас, дітей, воєдино,
У світле буття гордочоло рушай!...»

«Україна – Козацька земля»