Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Українське народне вбрання: традиції і сучасність»
Четвер, 25 травня 2023, 13:51

24 травня у відділі мистецької літератури відбулась «подорож» «Українське народне вбрання: традиції і сучасність».

Захід розпочався переглядом літератури:

 

Білан М. Український стрій [Текст] / М. Білан, Г. Стельмащук. Львів: Апріорі, 2011. – 314 с.
Васіна З. Український літопис вбрання [Текст] / З. Васіна. – Київ: Мистецтво, 2003. – 448 с.
Врочинська Г. Українські народні жіночі прикраси XIX – поч. XX століть [Текст] / Г. Врочинська. – Київ: Родовід, 2007. – 108 с.
Кара-Васильєва Т. Декоративне мистецтво України XX століття. У пошуках «великого стилю». [Текст] / Т. Кара-Васильєва, З. Чегусова. – Київ: Либідь, 2005. – 280 с.
Ніколаєва Т. Український костюм. Надія на ренессанс [Текст] / Т. Ніколаєва. – Київ: Дніпро, 2005. – 320 с.
Стельмащук Г. Українське народне вбрання [Текст] / Г. Стельмащук. – Львів: Апріорі, 2013. – 256 с.
Стельмащук Г. Українські народні головні убори [Текст] / Г. Стельмащук. – Львів: Апріорі, 2013. – 275 с.
та ін.

Завідувач відділу Надія Письменна ознайомила користувачів з історією українського народного вбрання. З-поміж усіх стародавніх досягнень народного генія і витворів працьовитих людських рук донині дивом дивним залишається український національний стрій. Знаменита українська вишивана сорочка – жіноча й чоловіча – неповторна через безліч узорів і технік вишивання, вона має магнетичну силу краси. Поглиблене вивчення народних строїв дає в руки той відомий з казок чарівний клубочок, який розмотується й веде несхибним шляхом воскресіння пам’яті. Мандруючи за ним, пізнаємо, як жили й працювали наші предки, як здобували й накопичували досвід, як вбиралися в будні і свята, як виглядали кожен зокрема і всі разом у гурті, кого шанували й кого зневажали…

Було представлено низку ілюстрацій з українським народним вбранням з усіх областей України, кожен глядач мав можливість порівняти спільні й відмінні традиції. Завершилась мистецька подорож переглядом документального фільму «Спадок нації» (режисер та оператор – Олександр Ткачук, автор ідеї та сценарист – Леся Воронюк).