Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

МАНДРІВНА ПОДОРОЖ
Понеділок, 15 квітня 2024, 15:26

12 квітня відбулась мандрівна подорож колекцією відомого скульптора Петра Дзиндри у його майстерні, що на вул. Саксаганського, 7. Майстер розпочав зустріч з історії появи цінних пам’яток та й самої майстерні. Увага була зосереджена на посмертних масках людей, яка є не новою для митця. Відомо, що Петро Дзиндра навчився знімати посмертні маски у батька дружини пані Уляни видатного скульптора Євгена Дзиндри. Завдяки цьому таланту точно збережені риси Іларіона Свєнціцького, Ірини Вільде, Станіслава Людкевича, Олени Степанів, Миколи Колесси. У Франції та Італії існує чимало майстерень, основною темою яких є саме виготовлення таких масок, бо люди розуміють важливість збереження для майбутнього точного портрета видатних співвітчизників. В Україні знімати маску з людського обличчя, на жаль, зараз не вчить жоден навчальний заклад.

Завдяки скульптору кожен учасник мав можливість поринути в таємничий світ створення масок. Майстер ознайомив з технікою, правилами створення робіт. Цікавим є те, що зняти посмертну маску треба не пізніше як три години після смерті. Бо коли робити це пізніше, то зміни й справді будуть помітні. Яскравим прикладом цьому стала маска Миколи Колесси, яку Петро Дзиндра знімав на другий день його смерті. Тому результат праці був не зовсім таким як хотілось би.

У колекції посмертних масок у майстерні скульптора є маски Івана Франка, Івана Труша, Михайла Драгоманова, Мирона Тарнавського, Євгена Маланюка, Соломії Крушельницької... Учасники мандрівної подорожі були під великим враженням. А ще мали можливість придбати авторську роботу Петра Дзиндри «Вийшли в поле косарі…».

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2568
mod_vvisit_counterYesterday3889
mod_vvisit_counterThis week6457
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month36896
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4274006

We have: 5 guests online
Your IP: 18.191.108.168
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер