Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«НАЧЕ МОВ НЕВГАСИМИЙ ВУЛКАН…»
Четвер, 28 грудня 2017, 09:35

27 грудня у відділі україніки відбувся вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола. Вечір відкрив директор бібліотеки Іван Сварник. Він охарактеризував історичну епоху, діяти в котрій випало Чорноволові. Оцінюючи цю історичну постать, І. Сварник сказав, що «шістдесятники», чільною постаттю серед яких був Чорновіл, перекинули своєрідний місток від епохи збройного опору московським окупантам і боротьби ОУН-УПА до часу мирного опору дисидентів. Саме Чорновіл уперше на весь світ заявив про комуністичний тоталітаризм, російщення України, порушення прав людини в СРСР. Це сталося 1965 р. у Києві, в кінотеатрі «Україна» на прем’єрі фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків». Для львів’ян постать Чорновола є особливо близькою, адже він певний час працював на Львівському телебаченні, а в горбачовські роки очолив Львівську обласну раду, став рушієм революційних змін, які з Галичини колами розійшлись по всій Україні. Згадуючи перші засідання обласної ради, історик підкреслив, що їх транслювали радіо і телебачення, а львів’яни тисячними натовпами стежили за ними на вулиці. Саме тому ми повинні пишатися таким славним земляком і вшановувати його, як видатну історичну постать.

Михайло Косів детально розповів про своє знайомство з В’ячеславом, на той час іще студентом Київського університету, який працював у Науковій бібліотеці над роботою про публіцистику Б. Грінченка. На думку М. Косіва, Чорновіл був всебічно обдарованою людиною, міг стати видатним науковцем-літературознавцем, був блискучим публіцистом, політиком, дуже добрим організатором і керівником. Саме ці таланти допомогли йому налагодити складну діяльність Львівської обласної ради, вирішувати нагальні питання державного будівництва у різноманітних сферах. Повертаючись до початку руху «шістдесятників», М. Косів виправив І. Сварника й уточнив, що насправді першим прилюдним виступом В. Чорновола була промова в Шешорах на відкритті пам’ятника Шевченкові 8 серпня 1965 р. Цитуючи Шевченка, молодий журналіст прямим текстом заявив про російську окупацію України, політику національного гноблення й комуністичного всесилля. Далі Михайло Косів детальніше зупинився на складних процесах у галузі релігії, освіти та культури, якими Чорновіл доручив йому займатися. Як керівник В. Чорновіл відзначався великою тактовністю й делікатністю. Бажаючи вказати працівникові на помилку він опускав очі вниз і стурбовано перебирав папери на столі. Для співрозмовника це було виразним сигналом. Чорновіл відзначався невсипущою енергією, а своїм запалом вмів заразити навколишніх. На зміну ситуації чи її повороти вмів миттєво зреагувати, швидко знаходив безпомилкові рішення. Окремо пан Михайло зупинився на виданні 10-томника праць Чорновола, особлива роль у чому належала сестрі В’ячеслава Валентині.

Степан Давимука поділився цікавими споминами про співпрацю з Чорноволом, про діяльність обласної ради в галузях оборони, промисловості, сільського господарства. Також згадував про непрості ситуації у сфері релігії, коли керівники часом опинялися в облозі віруючих, часом настроєних дуже агресивно. Відродження УГКЦ відбувалося в напруженій атмосфері й потребувало великого такту, терплячості, а часом і рішучості. Особливо зацікавили присутніх спогади про період ГКЧП, коли комуністи спробували взяти реванш і відродити СРСР. Немалу роль у мирному вирішенні цієї проблеми відіграв тодішній командувач ПРИКВО ген. Скоков родом з Дону, позитивно налаштований до нової влади в регіоні. Також С. Давимука підкреслив, що до 1994 р. вдавалося втримати промисловість Львова й Галичини, значною мірою завдяки співпраці з сусідніми областями. Зараз багато хто схильний критикувати Галицьку асамблею, вбачаючи в ній прояв сепаратизму на кшталт Новоросії. Однак у тій ситуації, в якій опинилася Україна після розвалу СРСР, це був вихід з економічної ізоляції. Кооперація з сусідами дозволила в ті скрутні часи вирішити й харчову проблему, адже Галичина не забезпечувала себе зерном. Але з хлібом у нас ніколи не було перебоїв. Подолати всі ці труднощі вдавалося завдяки енергії й зусилля В.Чорновола, який умів різними способами домовитися з керівниками інших областей.

До цього вечора працівники відділу підготували виставку «Назавжди вибрав Україну». А на столі президії стояли розгорнуті томи творів В. Чорновола.

Іван Сварник

Працівниками відділу підготовлена виставка «Назавжди вибрав Україну»