Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ФОРУМ АРХІВІСТІВ І МУЗЕЙНИКІВ
Середа, 14 червня 2023, 14:37

9 червня 2023 р. в Збаразькому замкові з ініціативи Національного заповідника «Замки Тернопілля» відбувся великий круглий стіл «Замки, джерела, архіви. Дослідницький аспект», присвячений Міжнародному дню архівів. Його учасниками значною мірою були архівісти з усієї України, а в замкових залах була влаштована виставка архівних документів про історичні місця Тернопільщини (переважно замки й палаци). Особливістю заходу був змішаний характер представництва – багато доповідачів виступали в on-line режимі. Великий інтерес викликав виступ Світлани Павленко з Дніпра, яка перебуває на стажуванні у Манітобському університеті, про цифрові архіви Японії.

Учасників привітали голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов та генеральний директор заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, а також директори Держархіву Тернопільської обл. Федір Полянський і ЦДІА України у Львові Олеся Стефаник.

Доповідачі з Тернополя, Києва, Львова, Донецька, Кропивницького, Збаража, Меджибожа, Дніпра (обговорили такі актуальні теми:

  • збереження архівних фондів в умовах російської агресії (І. Шишолік, О. Стефаник, Ф. Полянський)

  • архів як середовище соціальної комунікації (Ф. Полянський, Т. Андреєв)

  • архівні матеріали як джерело для дослідження культурної спадщини (І. Западенко, І. Сварник, Р. Підставка)

  • цифрова трансформація архівів (С. Павленко, Ю. Білодід, О. Стефаник)

  • виставкова та публікаторська діяльність архівів (Т. Гончарова, Б. Петришак, О. Погорілець).

Учасники зацікавлено вислухали доповідь Івана Сварника про україніку в архівах Польщі. Польські документи всебічно висвітлюють політичну й воєнну історію наших земель – зародження козацтва, його участь у подіях у Польщі (Хмельниччина), Московії (похід на Москву 1618 р.), Молдові, Трансільванії, Криму, Білорусі (повстання Наливайка). Фонди Радзивілів, Потоцьких, Русецьких, колекція О. Чоловського та ін. містять привілеї містам, люстрації й інвентарі замків, в т. ч. у Бережанах, Підгірцях, Золочеві, Тернополі, Поморянах, Вишнівці, Теребовлі та ін. Ці документи у вигляді мікрофільмів, разом із докладними описами документів, зараз доступні для дослідників у ЦДІА України у Львові.

Підсумки круглого столу підвів начальник управління етнополітики департаменту культури Тернопільської ОВА Ігор Кульчицький, а організатори заходу – Наталія Ганусевич та Ольга Поліщук зі Збаража – подякували присутнім за участь у Круглому столі й провели екскурсію замком та виставкою. Львівських учасників також провели до старовинної церкви в Монастирку біля Старого Збаража.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday859
mod_vvisit_counterYesterday663
mod_vvisit_counterThis week9516
mod_vvisit_counterLast week12472
mod_vvisit_counterThis month1522
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4276113

We have: 9 guests online
Your IP: 18.119.133.228
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 02, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер