П'ятниця, 29 липня 2022, 11:32 |
28 липня в бібліотеці відбулася презентація щойно виданої книги Івана Крип’якевича про державу Богдана Хмельницького (Апріорі, 2022).
Іван Сварник привітав присутніх зі святом і підкреслив, що найкращим його відзначенням є обговорення нової книги. Оскільки історик готував це видання, то пояснив, що книга складається з кількох частин – наукової розвідки «Студії над державою Богдана Хмельницького», публікованої в «Записках» НТШ у 20-30-ті рр.., та наукових статей «Серби в українськім війську 1650-1660 рр.», «Український державний скарб за Богдана Хмельницького» й «До історії українського державного архіва в ХVІІ в.», дотичних до цієї теми, а також покажчики. Нову книгу історик протиставив монографії того ж автора «Богдан Хмельницький», виданій 1954 р. спеціально до 300-річчя «возз’єднання» України з Росією. Вже в часи незалежності академік Я. Ісаєвич спробував відновити авторський текст при перевиданні згаданої монографії. Але з огляду на час написання цього твору, І. Сварник уважає книгу «Українська козацька держава» значно ціннішою, оскільки під час роботи над нею над автором не тяжіла радянська ідеологія і цензура. Як учень М. Грушевського, Крип’якевич більше схилявся до державницької концепції Липинського.
|
Детальніше...
|
|
Четвер, 28 липня 2022, 11:26 |
«Море завжди приваблювало художників, мало над ними незбагненну магічну силу…певно, немає жодного художника, який би не намагався зобразити його. Одні створювали епізодичні етюди, не пов’язані з основним видом їх мистецького жанру, інші часто поверталися до цієї теми, приділяючи велику увагу зображенню моря на своїх картинах. Однак, лише Айвазовський цілком і повністю віддав свій талант мариністичному живопису». Море було його стихією і лише йому була розкрита душа художника. Кожного разу стаючи за мольберт, Айвазовський давав волю своїй уяві. І на полотні втілювалося саме те, що він наперед бачив своїм внутрішнім поглядом.
|
Детальніше...
|
Середа, 27 липня 2022, 14:37 |
24 серпня 2021 року Володимир Зеленський підписав Указ про святкування Дня Української Державності, який відзначатиметься щороку 28 липня. Князь Володимир Великий «прийняттям у 988 році Християнства засвідчив цивілізаційний вибір Київської Руси, спадкоємцями якої є, зокрема, Галицько-волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західно-Українська Народна Республіка, Українська Держава [гетьмана Скоропадського], Карпатська Україна і сучасна Україна». Параграфом третім Указу президент доручив Національній академії наук України, Національній академії правових наук України, Національному інститутові стратегічних досліджень забезпечити підготовку проєкту стратегії захисту, збереження та популяризації історії української державності, «а також здійснити заходи з її реалізації, проведення відповідних наукових досліджень».
|
Детальніше...
|
Вівторок, 26 липня 2022, 11:31 |
25 липня до бібліотеки завітав відомий український нейрохірург д-р Андрій Мизак зі своїм учителем і сердечним другом України, знаменитим англійським нейрохірургом і письменником Генрі Маршем, твори якого Андрій переклав для українського читача. Ці книги користуються великим попитом наших користувачів. Лікарі з інтересом вислухали розповідь про бібліотеку, сучасні проблеми з російськими книгами, перейменування вулиць у Львові, поспілкувалися з волонтерами, які займаються гуманітарною допомогою, медикаментами й предметами гігієни для шпиталів і військових України. Доктор Марш люб’язно підписав свою книгу «Історії про життя, смерть і нейрохірургію» (ВСЛ, 2015) для наших читачів і попрощався суто по-англійськи: «Slava Ukraini!»
|
Детальніше...
|
П'ятниця, 22 липня 2022, 15:01 |
Якщо заготовки на зиму робиш сам, магазинні з ними не зрівняються. Адже ми самі і продукти відбираємо, і найкращі рецепти на зиму. У домашніх умовах, без сумніву, виходить найсмачніше.
Люди давно навчилися заготовляти продукти про запас, використовуючи для цього різні техніки і способи. Адже заготовки на зиму – найкращий спосіб зберегти літо. Але це не тільки фруктове і ягідне варення і мариновані овочі! Солоні і мариновані гриби, сушені фрукти, ягоди та плоди, продукти глибокої заморозки – все це теж «консерви»!
Запрошуємо всіх бажаючих у Відділ виробничої літератури на перегляд книжково-ілюстративної виставки, щоб ознайомитись із рецептами виготовлення консервів, солінь, варення, джемів та кетчупу, овочевого асорті, аджики та інших смаколиків! |
|
|
|
<< Початок < Попередня 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Наступна > Кінець >>
|
Сторінка 130 з 301 |